Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sol, vind och vatten

Seglingsbåt på vatten

Foto: Mostphotos

Veckan har fyllts av segling i Norra Vätterns skärgård, invigning av seniorkollo, träff med länets riksdagsledamöter och kurs för landshövdingar i totalförsvar.

Äntligen får äldre träffas igen!

Jag invigde ett seniorkollo! Det är lika fantastiskt som barnkollo. Det var Lindesbergs kommun som låtit drygt 30 äldre bo en vecka tillsammans på Åkerby herrgård. Dagarna fylls med föreläsningar, gympa, kulturpass där man också får skapa själv, bad, promenader och underhållning till middagen. Vilken underbar kontrast det är till en tillvaro med tv som enda sällskap. De äldre var självklart väldigt glada över möjligheten.

Glada var också de SPF:are som jag hade på besök i residenset där de fick veta mer om vad Länsstyrelsen arbetar med tillsammans med en kopp kaffe. Vaccin gör skillnad och även om Deltavarianten nu sprider sig är det åtminstone ännu på låga nivåer och drabbar i liten grad de som är fullvaccinerade.

Ett gult och blått band med människor i bakgrundne

Invigning av seniorkollo.

Riksdagen öppnar snart

I augusti brukar vi ofta inför riksdagssessionens start träffa länets riksdagsledamöter. Vi har många riksdagsledamöter från länet som är initierade och intresserade av att föra fram länets viktiga frågor i form av motioner och interpellationer. Motionsskrivande ska just börja så vi passade på att informera om var olika frågor ligger, exempelvis snabbare järnväg mellan Oslo och Stockholm, och om saker som behöver ändras, exempelvis att full ersättning behövs till den djurägare som utsätts för rovdjursangrepp.

Segling i Norra Vätterns skärgård

Besöken i Friluftslivets år löper vidare. Temat för besöket i Askersund var ”Jag har aldrig…”. Då fick jag för första gången segla! Jag är en riktig landkrabba, men har några vänner med segelbåt. Dock har det vid varje utlovad segeltur slutat med att vi istället går med motor då vinden var lite för knapp. Så det var för mig en totalt ny upplevelse att med Gunnar 13 år som ciceron och läromästare lära mig både båtbegrepp och att ducka när vi kryssade. Vi tog oss till Grönön vilket var extra roligt. Ett av mina första uppdrag som minister med ansvar för funktionshinderfrågor var att inviga tillgänglighetsanpassningarna på just Grönön. Det blev också värdefulla samtal med Askersunds kommunledning och seglarklubben om hur besöksnäringen både behöver begränsas i vissa avseenden och utökas. Harge uddar är väldigt hårt frekventerat vilket skapar problem med både slitage och brist på framkomlighet i vägnätet.

Seglingsinstruktör

Gunnar 13 år var min läromästare i segling.

Totalförsvarskurs

Annars har merparten av veckan tillbringats på Försvarshögskolan i Stockholm där en tredagarsutbildning hölls med landshövdingar som målgrupp. Vi har gått igenom lagstiftning, övat scenarier och mycket annat. Vi hade också en föreläsning med Säpo-chefen Klas Friberg om säkerhetshoten mot vårt land. De ökar i omfattning och några länder förekommer ofta i rapporteringen. Klas Friberg avslutade med att berätta att det två minuter senare skulle tillkännages av regeringen att han slutar sitt uppdrag av personliga skäl. Han har varit en högst uppskattad chef både internt och externt, så det var mycket överraskande. Men ibland får de personliga skälen väga tyngst. Ny Säpo-chef blir Charlotte von Essen.

Kontakt