Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Möten, utmärkelser och oro för pandemin

Så var allt igång igen och nästan alla är tillbaka på jobbet. Fast flertalet jobbar fortsatt hemifrån och deltar digitalt. Folkhälsomyndigheten rekommenderar hemarbete till och med den 30 september. Men jag har haft förmånen att ändå ha några fysiska möten i veckan som gick och det blir i första hand dem jag berättar om.

Amanda Mattsson och Lova Svensson är värdiga vinnare av Årets Företagare i Örebro län.

Amanda Mattsson och Lova Svensson är värdiga vinnare av Årets Företagare i Örebro län.

Årets Företagare i Örebro län

Så var det dags för korande av årets Företagare i länet, något försenat på grund av pandemin. Det är vinnarna i respektive kommun som tävlar om utmärkelsen. De vinnarna är helt enkelt prisade för att en jury tyckt att de är bra och gör nytta i respektive kommun. Det var verkligen företrädare för många olika branscher som var nominerade: åkeri, handel, industri, tjänsteföretag. Vinnare blev ett blott två år gammalt företag som startade som UF-företag. Två duktiga entreprenörer, Lova Svensson och Amanda Mattsson har byggt företaget Period Pack. Affärsidén är att toaletter på restauranger, skolor, arbetsplatser ska tillhandahålla gratis mensskydd. En smart affärsidé som vänder sig till halva jordens befolkning och de har redan tagit sig ut internationellt. Vi önskar dem Lycka till i den nationella tävlingen.

Jonas Ottner (från vänster) och Sten Renglin tog emot utmärkelse för Nit och Redlighet i 30 år i statens tjänst.

Jonas Ottner (från vänster) och Sten Renglin tog emot utmärkelse för Nit och Redlighet i 30 år i statens tjänst.

NOR

Utmärkelse för Nit och Redlighet (NOR) får men efter 30 år i statlig tjänst. Det är högtidligt att få dela ut detta till trotjänare. Sten Renglin har gjort 30 år på Länsstyrelsen i Örebro län medan Jonas Ottner varit 28 år hos Polisen och blott två år på Länsstyrelsen. Man får numera välja mellan en guldmedalj, en guldklocka eller glaskonst.

Vacker sommarkväll och 675-årskalas i Skyllberg. Vd Gustav Svensson i bakgrunden.

Vacker sommarkväll och 675-årskalas i Skyllberg. Vd Gustav Svensson i bakgrunden.

Skyllbergs Bruk 675 år

Betydligt fler år fyllde Skyllbergs bruk. Det är det äldsta fortsatt aktiva bruket i vårt land, ja kanske i hela Europa. såklart blev det fest en vacker sommarkväll i Skyllberg och av tradition var lands-hövdingen ombedd att dela ut minnesgåvor till de som jobbat mer än 25 år. Enbart ett fåtal familjer har förvaltat bruket genom dessa år men familjeägda företag är ofta långsiktiga och står ut också i sämre tider. Nu har man skiftat över vissa delar till fjärde generationen i familjen Svensson och allt talar för att bruket har framtiden för sig.

Möte med civilsamhället

Här var mötet dock digitalt. Såväl idrottsrörelsen som föreningar av olika slag och församlingar vittnade om att man nu startat upp och planerade för en bra och innehållsrik höst. Stadsmissionen vittnar dock om ett ökat antal personer som befinner sig i akut hemlöshet och en ökande andel av dem är numera kvinnor. Antalet personer som behöver matkassar uppgår till cirka 600 per vecka varav 400 är barn. Det är oroväckande siffror och det visar att pandemin skapat stora problem för fler människor i vår stad och vårt län.

Kontakt