Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Livet återgår till mer vanlighet

Foto: Mostphotos. Wadköping i Örebro.

Foto: Mostphotos. Wadköping i Örebro.

Den första juli var ett hett efterlängtat datum för många näringsidkare. Då lättades restriktionerna ytterligare. Restauranger har inte längre tidsgräns för öppethållande och man får vara åtta vid varje bord. Vid inomhusaktiviteter får man vara 50 personer, utan trängsel, och med anvisade sittplatser 300. Vid utomhusaktiviteter gäller 600 personer och med anvisade sittplatser 3000. Man behöver inte längre bara vara i sin familjebubbla, men de allmänna råden om att tvätta händer och hålla avstånd gäller fortsatt och helst bör man umgås utomhus. Färre personer visar positivt prov vid testning men vi ser fler bärare av Deltaviruset i länet. Det är ett orosmoln.

Positiva trender för Örebros näringsliv

Vid vårt möte med näringslivet presenterade Företagarna Småföretagsbarometern. I Örebro län ser 76 procent av företagen goda möjligheter att expandera den närmaste tiden – det är näst högst siffra i landet. Men man pekar också på hinder i form av att hitta kompetens och risk för politisk oförutsägbarhet. Överlag fick vi positiva rapporter vid mötet men risk för kompetensbrist och materialbrist framfördes. Och inte minst framförde flera branscher nödvändigheten att få längre anstånd hos Skatteverket med uppskjutna skatteinbetalningar då det tar tid att komma tillbaka och bygga upp verksamheten igen. Trygghetsrådet som bistår arbetslösa tjänstemän att hitta jobb igen berättade att de har 48 procent lägre inflöde av tjänstemän nu jämfört med 2020. Fler går ut i jobb och till fler branscher.

Pressträff kring ungdomars situation för att komma in på arbetsmarknaden näringslivet med Iren Lejegren. Med oss var Arbetsförmedlingen, Alfapacs vd och personalchef samt Öbo.

Pressträff kring ungdomars situation för att komma in på arbetsmarknaden näringslivet med Iren Lejegren. Med oss var Arbetsförmedlingen, Alfapacs vd och personalchef samt Öbo.

Besök hos matproducenten Delmat i Hällefors

Jag gjorde ett studiebesök hos företaget Delmat i Hällefors kommun. De gör snabbmat med nyttigt innehåll. De använder bara svenskt kött och har många vegetariska alternativ bland sina pizzor, wraps och pajer. Allt i form av frysta produkter. 20 procent går på export, bland annat de pizzor som säljs i alla IKEA-varuhus världen över. Länsstyrelsen gör just nu ett projekt tillsammans med dem för att utveckla produkter med vildsvinskött. De hade byggt ett nytt produktionsrum som vi passade på att göra en liten invigning av.

Maria Larsson besöker matföretaget Delmat och invigningen av deras nya produktionsrum.

Besök på Delmat och invigning av deras nya produktionsrum.

Maria Larsson besöker matföretaget Delmat och invigningen av deras nya produktionsrum.

Besök på Delmat med visning av några av de lokala produkter som tillverkas.

Rundresan under friluftslivets år kommer till Sixtorp

På vår rundresa under rubriken Friluftslivets år har vi nu nått Lekebergs kommun. Vi möttes i Sixtorp en vacker sommarkväll. Lekeberg har börjat arbeta med en ny översiktsplan där man parallellt också arbetar med en hållbarhetsplan. Det ger goda förutsättningar att planera för grön infrastruktur i ordnade former och vi var väldigt överens om det kloka i att samarbeta kring detta.

Maria Larsson besöker Sixtorp under friluftlivets år tillsammans med kommunledningen i Lekebergs kommun.

Sixtorp en vacker sommarkväll tillsammans med kommunledningen i Lekebergs kommun.

Samverkansmöte om vattenskotertrafiken

KSO i Lindesberg, Bengt Storbacka, hörde av sig och var bekymrad över hur vattenskotrar framförs på Lindesjön. Vi kallade till ett samverkansmöte mellan polisen, kommunen och länsstyrelsen. Våra jurister gick igenom lagstiftning och förordningar men mötet slutade med att kommun och polis tillsammans ska försöka möta båtklubben och vattenskoteråkarna för att diskutera lösningar som tar hänsyn till en badande allmänhet.

Foto: Mostphotos. Vattenskoter i trafik.

Foto: Mostphotos. Vattenskoter i trafik.

NU tänkte jag ta lite semester – dock utan vattenskoteråkning. Jag kan däremot tänka mig att ljudlöst glida fram på en sk SUP= Stand Up Paddle Board. Ha en fin sommar!

Kontakt