Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En händelserik midsommarvecka

Det blev en händelserik vecka politiskt i Sverige då statministern fälldes i en misstroende förklaring. I början av kommande vecka får vi veta om det blir ett extraval redan om några månader. Det innebar att vi redan nu började mobilisera för att hantera ett eventuellt extraval. Länsstyrelserna är ju regionala valmyndigheter och det är i så fall mycket av förberedelser som måste ske på mycket kort tid. Dels utbildningsinsatser innan valet av valfunktionärer, men också ett omfattande arbetet med rösträkning efteråt.

Bild: Mostphotos

Startskottet för kampanjen #sjukatider

De positiva pandeminyheterna fortsatte under veckan. Endast en person behöver nu covid-vård på sjukhus. Efter 500 dagar av pandemi börjar den bedarra. Nu gäller det få så många som möjligt att vaccinera sig. Flera kampanjer pågår kring detta. Länsstyrelsen i Örebro län lanserade också i veckan en kampanj med fokus att ge unga personer röst åt sina upplevelser under pandemin. Tre filmer med personliga berättelser har lanserats. Unga har drabbats av pandemin på flera sätt: försämrad skolgång, minskad möjlighet till inträde på arbetsmarknaden, ökad psykisk ohälsa, mindre fysisk aktivitet mm. Kampanjen #sjukatider kommer att fortsätta med nya filmer till hösten.

Bild: Länsstyrelsen i Örebro. Kampanjen #sjukatider

Stjärnorna på slottet samlade 35 medaljörer

Förbättringen av smittläget gör nu att en del av allt det som skjutits upp kan bli av. En sak som skjutits upp från i mars men som vi genomförde i veckan var ”Stjärnorna på Slottet”. I mars 2020 var första gången jag inte hälsade i hand på de cirka 100 gästerna som då var stjärnor på Slottet. Jag har inte handhälsat sedan dess och gästerna nu 2021 var betydligt färre. Idrottsåret 2020 innebar färre tävlingar och därmed också färre stjärnor i länet som fått SM-guld, EM- eller VM-medalj. Cirka 35 medaljörer samlades dock utomhus på vår nyrenoverade terrass utanför Slottet. Just då började det regna, väderprognosen till trots. Det blev minnesvärt med strilande regn men många glada leenden. Så stor samling personer har jag inte sett på länge och allt skedde på ett smittsäkert sätt.

Stjärnorna på slottet 2021, samlade 35 medaljörer vid Örebro slott.

Vattenskoteråkande skapar debatt

Många gjorde nog sin sista arbetsvecka innan semestern, men elever har haft sommarlov ett tag. Hallsbergs kommun låter kommunanställda sommarjobbare gå utbildning i civilt försvar. Det är innovativt och förhoppningsvis resulterar det i ökad kunskap, ökad prepping och kanske ökat engagemang i en frivilligorganisation.

Midsommarfirandena i länet var inställda men vädret bjöd till utflykter. Ett ökande problem i flera kommuner är, förutom högljudd musik från motorfordon, också vattenskotrar som kör alltför nära badande i våra sjöar.

Bild: Mostphotos

Kontakt