Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Tecken på sommaren

Olika sorters blommor i närbild

Sommaren har bjudit upp till dans denna vecka med ny utställning på slottet, ny uteservering på Alfred Nobels Björkborn och att utvecklingen av pandemin är gynnsam – även om viss oro finns inför deltavarianten av viruset.

Sommartecken

Sommaren har bjudit upp den här veckan. Vädret är varmt och aktiviteterna börjar öka samtidigt som pandemin minskar i styrka. Ett givet sommartecken är att Örebrokompaniet ordnat en ny utställning på Sommarslottet. ”Drottningarna” heter den i år och visar kläder för åtta drottningar i Sverige från Karin Månsdotter på 1500-talet till Victoria av Baden på 1900-talet. Det är kläder som användes i filmerna om dessa kvinnor och det är intressant att se hur modet skiftat genom århundradena. Väl värt ett besök.

Klänningar från Sveriges drottningar

De här klänningarna var drottning Desirées, som var gift med Karl XIV Johan.

Folkhälsomyndigheten meddelar att utvecklingen av pandemin är gynnsam. Ett litet orosmoment är dock den nya ”Deltavarianten” som fått spridning i Värmland och Blekinge. Den är spridd i 75 länder och verkar vara mer smittsam och ge en allvarligare sjukdom. Men vaccinet biter på den också. Sjukvården planeras få personalförstärkning från Danmark.

MSB men också vi på länsstyrelserna planerar för att fortsatt under semestertiden hantera eventuella klusterutbrott av pandemin men också för att hantera parallella händelser som bränder, torka och översvämningar. Den nationella förmågan har stärkts med fler helikoptrar att använda vid bränder.

En ny uteveranda och nytt grupprum med flyttad utställning av kok- och dryckesböcker in i gamla brandstationen på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga får väl också betraktas som ett sommartecken. Nu kan man ta en fika där med hela slottsparkens härlighet framför sig.

Uteservering på Alfred Nobel

Nya uteserveringen på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga.

Totalförsvar

På chefsmöte för totalförsvaret introducerades ett nytt begrepp: ”Civil beredskap”. MSB börjar samordna något som likar det som föreslogs i utredningen av Barbro Holmbergs om organisering av civilt försvar: beredskapsråd. Remissomgången på den utredningen är avslutad och vi kan notera att även Uppsala gör anspråk på civilområdeschefen i Mellersta civilområdet, detta i konkurrens med Örebro. Vi tycker förstås att regeringen gör klokt i att hålla fast i utredningens förslag om Örebro som huvudort då utredaren noga prövat bästa ort utifrån ett stort antal kriterier.

Mer vildsvinskött till konsumenterna

Våra projekt när det gäller en strategi för att minska skador av vildsvin samt öka konsumenternas efterfrågan på vildsvinskött fortsätter. I veckan hade Delmat både pizzor och wraps för provsmakning av en stor panel i olika åldrar. Detta skedde utomhus på yttre borggården. Delmat har ju stor kapacitet att producera färdigmat. Bland annat levererar de pizzor som säljs på IKEA-varuhusen världen över.

Personer äter vildsvinsmat

Provsmakning av lättlagad vildsvinsmat.

Svea kvinnojour

Vacker sommarkväll var det också när jag och Madina Sidiki, som är samordnare för att motverka våld mot kvinnor på Länsstyrelsen i Örebro, besökte Svea kvinnojour i Kumla. Vi fick berättelser om hur tufft det kan vara att ta sig ur ett destruktivt förhållande, särskilt när man har gemensamma barn. Och vi fick tillfälle att berätta om vår strategi och vårt arbete i länet, exempelvis vårt förebyggande arbete där personal inom förskola, skola och socialtjänst får kunskapshöjande insatser och verktyg för vardagen, men också arbetet med att samordna behandling för män som misshandlar.

Ordförande för Sveas kvinnojour

Engagerad ordförande för Svea Kvinnojour.

Kontakt