Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu öppnar vi upp – men fortsatt försiktighet anbefalles

Trappa med solljus

Nu öppnar samhället fasvis upp med lättnader i flera olika steg. Men allt hänger på att vi klarar att göra det i den takt som anges och att många vaccinerar sig. Att tvätta händerna ofta och noga har ingen sluttid alls utan har blivit en följeslagare och vana.

Det är mycket glädjande att såväl smittspridning som behov av sjukhusvård för covid-19 nu minskar. Såväl Folkhälsomyndigheten som regeringen höll pressträff för att presentera de lättnader som nu väntar. Det sker stegvis och de lättnader som sker nu 1 juni är aviserade sedan tidigare. Nästa fas går in 1 juli. Då höjs deltagarantalet på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Och på privata sammankomster höjs det från max 8 till 50 personer. Det är säkert efterlängtat av många. Sommarkalas kan möjliggöras men planera gärna utomhus. För serveringsställen tas begränsningar på antal bort och öppettider förlängs. Fas 3 inleds den 15 juli och då tas munskyddskravet i kollektivtrafiken bort men trängsel ska fortsatt undvikas. Kommunernas möjlighet att besluta om vistelseförbud tas också bort. Först i september kommer sedan fas 4 och 5 som innebär att kvarvarande regleringar tas bort. Men allt hänger på att vi klarar att göra det i den takt som anges, att många vaccinerar sig och att inga nya mutationer som kräver nya vaccinationer uppstår. Att tvätta händerna ofta och noga har ingen sluttid alls utan har blivit en följeslagare och vana.

Regeringens återkoppling på länsstyrelsens arbete 2020

I det som kallas myndighetsdialog ger regeringen sin återkoppling på de årsredovisningar vi länsstyrelser lämnat in. Detta ägde rum i veckan och regeringen är nöjd med merparten av hur vi utfört våra uppdrag. Några har i dessa pandemitider varit svårare att göra, exempelvis viss sorts fysisk tillsyn, men däremot så har vi på ett flexibelt sätt kunnat ta oss an alla de nya uppdrag vi fått med anledning av pandemin. När civilminister Lena Micko summerar vårt år säger hon att länsstyrelserna visat stor grad av anpassningsförmåga och flexibilitet att ta hand om alla nya uppdrag. Länsstyrelserna har visat exempel på en stat som tar sitt ansvar. Det finns en framtid för er för fler spännande uppdrag. Och statssekreterare Malin Quick-Oljelund fyller på: Länsstyrelserna är en framtidsbransch!

En regnig vecka som avslutades med värme och sol

Det kom mycket stora regnmängder under ett dygn i veckan som gick. 42 millimeter i Kilsbergen och ännu mer i delar av Hallsbergs och Askersunds kommuner. Alltför många fick översvämning i sina källare och såväl vägar som åkrar lades under vatten. SMHI förutspår att skyfall kommer att återkomma oftare än tidigare på grund av klimatförändringar. Översvämningar kan motverkas genom anläggande av fler våtmarker – något som är effektivt mot såväl torka som översvämningar. Detta är ju något som vi har ökande resurser för på länsstyrelserna.

Det har varit en kall och blöt maj månad men lagom till sista helgen i maj kom sommaren med sol och värme – som vi längtat!

Kontakt