Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kampen ska ske på plan – inte utanför

Fredrik Rakar, Degerfors IF, Carl Paoli, ÖSK och landshövding Mara Larsson samtalar utanför Örebro slott.

Tillsammans med Fredrik Rakar, Degerfors IF och Carl Paoli, ÖSK tar vi avstånd från nedklottrad arena inför första derbyt i länet.

Derby mellan ÖSK och Degerfors, stiglös vandring i Tiveden och ett möte av vikt med kommunledningarna.

Derby på hemmaplan

I tisdags var det dags. Första derbyt på hemmaplan i länet mellan våra två allsvenska fotbollslag. Degerfors IF tog sig upp till högsta division förra året efter att i 21 år varit utanför och ÖSK har sedan många år redan funnits där. Det är en stor händelse. Idrott förenar oss i gemensamma upplevelser och jag är som landshövding är väldigt stolt över att ha två allsvenska lag i länet. Så det var med spänning vi såg fram emot första mötet även om det skulle ske publiklöst på Stora Valla. Jag hade på eftermiddagen bestämt en tid för att möta Degerfors Ifs ordförande Fredrik Rakar som ville överräcka en Degerfors if-halsduk. ÖSKs halsduk har jag sedan förut. Men på tisdagsmorgonen kom den tråkiga nyheten att någon gruppering hade besökt Stora Valla under natten och klottrat ned anläggningen med ÖSK-slagord. Till mötet med Degerfors kom därför också ÖSKs ordförande Carl Paoli så att vi gemensamt kunde gå ut till pressen och ta avstånd från det som hänt. Riktiga ÖSK-supportrar gjorde under dagen en insamling för att bidra till saneringskostnader. Det är sportsligt. Derbyn ska självklart vara fyllda med kamp på planen, men ömsesidig respekt för varandra utanför den idrottsliga mätningen på plan måste var en lika självklar del. Fint att båda ordförandena var så tydliga kring detta. Degerfors vann matchen med 3-0.

Friluftsliv i Laxå

Vi rullar vidare med landshövdingestafetten och Laxå kommunledning mötte upp i Tiveden för stiglös vandring. Här hittar vi den mest utvecklade naturturismguidningen i länet och Lovisa Larsson var guiden för dagen. Laxå kommun har också ett effektivt och bra samarbete kring Tiveden med Askersund och Karlsborgs kommuner. Förra året var det 150 000 besökare i Tiveden och trots att utländska besökare till största delen uteblev fylldes det upp av svenska besökare varav många hade ett nyvaknat intresse. Det är roligt att fler vill uppleva Tivedens fantastiska vilda vackra urskog, men det har också genererat mer nedskräpning och behov av fler parkeringsmöjligheter. Detta var ett par av de problem vi fokuserade på i vår dialog.

Kollage med bilder från den stiglösa vandringen.

Stiglös vandring i Tiveden.

Viktigt möte med kommunledningarna

Ett längre möte med kommunledningarna gav oss möjlighet att fokusera på fler frågor än pandemihanteringen, även om detta också blev en liten del av förmiddagen. Men vi talade också om behovet att ha en gemensam avsiktsförklaring kring Agenda 2030 i länet, att kunna samordna oss kring behandlingsmöjligheter för män som utövar våld i nära relationer och om hur vi ökar samarbetet kring brottsförebyggande arbete och inte minst kring problematiken kring motorburna orosstörningar.

Så bjöd veckan också en träff med länets riksdagsledamöter och med viltförvaltningsdelegationen där vi talade mycket om vår kommande förvaltningsplan kring vildsvin – en fråga som bara ökar i aktualitet med tanke på den ökande populationen.

Pingsthelg – och visst kan man bli hänryckt av vackra Henry Allards park.

Kontakt