Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Första vaccindosen

Visar ett stort rum för vaccination där det är långt mellan stolar och människor.

Ingen risk för smittspridning vid vaccination i Conventum.

Utplaning av smittläget i Örebro län, stora mängder vaccin kommer i maj och juni, distansvalborg i år igen och demokrati i fokus.

Pandemiläget

Det är ett fortsatt allvarligt läge vad gäller smittspridning i landet och Mellansverige är just nu mest drabbat. Dock verkar det som vi ser en utplaning, så också i Örebro län. Vaccinationerna löper på väldigt väl. Själv fick jag min första dos i veckan som gick. Det var en fantastisk organisation på Conventum och jag mötte glada sjuksköterskor som var pensionärer men som åter trätt in i tjänst. Stora mängder vaccin kommer i maj och juni. Det är också viktigt att notera att dödstalen i Sverige nu är låga i ett internationellt perspektiv vilket tyder på en framgångsrik prioritering av grupper för vaccinering.

Men sjukvården har fortsatt ett allvarligt läge. Det är låg tillgång till ledig kapacitet och Örebro län har fått skicka patienter för vård utanför länet. Planerad vård och operationer ställs in och vårdskulden byggs på. Personalen är utarbetade och det finns en oro inför sommaren. Det finns en eftersläpning på sjukvården i två veckor när smittspridning avtar så trycket på sjukvården har ännu inte uppstått trots att smittspridningen något avtagit.

Länsstyrelserna har att kontrollera efterlevnad av de råd och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och regeringen kommer med. Många av dessa har nu förlängt men tröttheten hos allmänheten verkar tillta och vi kan tydligt se att den sociala aktiviteten ökar nu i samhället. I vår tillsyn av pandemilagen ser vi detsamma. Senaste veckan har vår tillsynsgrupp varit i Degerfors, Nora, Kumla, Hallsberg och Örebro och gjort kontroller. Sammanlagt blev det 256 fysiska kontroller och då hittades brister hos 184 verksamheter. Främst saknas uppmaning om att handla ensam. Efterlevnaden av att just handla ensam har också mer att önska. Många olika kommunikationsinsatser sker i länet för att fler ska ta ett större ansvar.

När jag tillsammans med Iren Leijegren, regionråd återigen hade ett av våra återkommande möten med näringslivsföreträdare så fick vi trots allt den mest ljusa rapport vi fått på mycket länge. Transport-, teknik-, industri- och byggbranschen vittnar alla om ökad framtidstro. Men de utrycker också oro för materialförsörjning och för kompetensförsörjning. Vissa delar av besöksnäringen angav också att de såg viss ljusning, inte minst landsbygdsverksamheter. Men cityhandeln blöder fortfarande. Bankerna vittnar om att den konkursvåg man fruktade under våren faktiskt uteblivit.

Det är verkligen inte tid att öppna upp samhället ännu. För att vi ska kunna återgå till det mer normala, krävs i framtiden ett strukturerat och väl genomtänkt arbete. Många europeiska länder har fått erfara ökad smittspridning när man öppnar. Vaccinationseffekten kommer också att dröja. På försommaren kommer troligen inte de flesta under 35 år att vara vaccinerade. Det är många. Det kan fort gå fel om vi inte gör öppningen samordnat och försiktigt, väl medvetna om att det är lättare att stänga än att öppna. Från länsstyrelsernas sida har vi föreslagit ett myndighetsgemensamt arbete kring detta.

Den kungliga familjen ber återkommande om lägesrapporter från samtliga län. Det är fint med deras intresse och de ställer följdfrågor på våra rapporter. Kronprinsessan har också bett om kontaktuppgifter till alla kommunstyrelseordförande i länet och ringer upp olika personer.

En tydlig filmtrend i pandemins spår

Att vi inte kan hålla fysiska möten varken för att fira högtider, jubileum eller hålla seminarium har ju bidragit till fler digitala upplevelser. De har ju fördelen att fler kan vara med. Visst är ett fysiskt kalas roligare men ett digitalt är näst bäst. Så den här veckan har jag gjort tre filminspelningar till kommande evenemang. Möckelnföreningarna i Karlskoga håller ett digitalt kalas för att fira 50 år med alla sina föreningar under gemensam kappa. Valborgsfirandet blir digitalt i år också. Det är Örebro universitet som tillsammans med Länsstyrelsen och Örebro kommun står för det firandet. Följ det gärna i realtid. Klockan 21.00 den 30 april startar en webbsändning av valborgsfirandet från Örebro slott. Det bjuds på vårhälsningar, tal, fyrverkerier och sång och musik av Örebro studentsångare under konstnärlig ledning av Fredrik Berglund. https://www.oru.se/distansvalborg

En tredje film spelade vi in för att peppa Örebro hockey som nu gör semifinalspel mot Växjö Lakers i bäst av fem matcher. I skrivande stund är det 1-2 i matcher. Nu hoppas vi på final och hejar på avstånd med munskydd. Finns att se på Facebook.

I demokratins tjänst

Jag hade förmånen att digitalt möte en avgångsklass på Karolinska gymnasiet för att tala demokrati, makt och internationalisering och hur allt det här har bäring på länsstyrelsens arbete i Örebro län men också för oss alla. Pandemin speglar ju väl den internationalisering vi lever med. Ett aktivt resande gör att smittspridning sker med blixtens hastighet över hela jordklotet. Men det är också påtagligt att antalet demokratier i världen inte blivit fler utan färre de senaste åren och där en negativ utveckling också sker i vår närhet. Så låt oss använda 100-årsjubileumsåret 2021 när kvinnor fick rösta för första gången, till att uppmärksamma och fördjupa diskussionen om demokratins värden och nödvändighet för att mänskliga rättigheter ska upprätthållas.

Veckans sorgligaste nyhet

…var det enormt sorgliga beskedet att tre unga människor miste livet i en bilolycka natten mellan fredag och lördag nära Degerfors. Jag sänder mitt varmaste deltagande i sorgen till familjer, släkt och vänner.

Veckans bästa nyhet

…var att infrastrukturminister Tomas Eneroth deklarerat att den svenska regeringen vill titta på möjliga vägar framåt för att få till en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Det var ett efterlängtat besked.

Magnolia som blommar

Vacker vår i Stadsparken.

Kontakt