Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt hög smittspridning

Belastningen på vården fortsätter öka i vårt län. Det är mycket olyckligt inför den stundande påskhelgen. Vi har tillsammans med Region Örebro län förberett en ny kommunikationsinsats, inte minst på sociala medier. Det är förståeligt att många är trötta på pandemins begränsningar i arbetsliv och privatliv, men vi måste hålla i och hålla ut.

Vi förnyar vi våra budskap för att man förhoppningsvis ska förbättra efterlevnad. Det är fortsatt i privatlivet och på arbetsplatser som mest smittspridning sker. Flertalet regioner förutspår ytterligare försämrat läge.

Vi fick i veckan klartecken till att Astras vaccin nu släpps för personer över 65 år. Det betyder att vaccinationstakten kan öka. Men vi kommer att leva med pågående smittspridning resten av året, om än i minskande grad. Så det är så viktigt att också den som fått skydd genom vaccinering fortsätter leva med försiktighetsåtgärder.

1 april får nu gymnasieskolorna återgå till närundervisning. Men det är hela tiden en lokal avvägning som måste göras. Många länder har ju haft all skolverksamhet stängd och intresset är stort internationellt att göra jämförande studier med Sverige där grundskolorna till största delen varit öppna.

Sociala konsekvenser av pandemin

Landshövdingar och polischefer i polisområde Bergslagen träffas regelbundet, just nu digitalt. Vi tittade närmare på en kartläggning av sociala konsekvenser kopplat till pandemin som gjorts i Dalarnas län. Slutsatsen var att konsekvenserna hittills inte var så stora som man befarat. Socialstyrelsen pekar dock på en 5-procentig ökning i landet av orosanmälningar av barn. Däremot har det inte skett någon större ökning av ekonomiskt bistånd trots högre arbetslöshet. Här kan den tillfälliga ändring som gjort i a-kassan spela in. Länsstyrelserna har rapporterat att personer i hemlöshet och i missbruk fått mindre stödinsatser under pandemin.

Arbetsnämnden för synskadade i Örebro län

har haft sitt säte vid länsstyrelsen. Det är en gammal stiftelse som startades av kronprinsessan Margareta och syftet är att dela ut ekonomiskt stöd till personer med synnedsättning. Vi beslutade i veckan att föra över uppgifter och medel till Stiftelsen Synskadade i Örebro län då de har en liknande verksamhet. Samtliga länsstyrelser har gjort detsamma de senaste åren.

Cajsa Warg fyllde 318 år

i veckan och firades med ett webbinarie där bland annat osttillverkning av Bredsjö blå visades. Den osten försöker man nu EU-certifiera. Det finns så många spännande producenter av fint mathantverk i länet och detta är en av dem.

Sveriges nationaldag 6 juni

Det var dags att dra igång planeringen för firandet av Sveriges nationaldag. Men när vi samlade styrelsen för att göra detta insåg vi att det även i år är högst osäkert om man kan fira fysiskt. Förra året blev det digitalt genom direktsändning via NA. Vi jobbar med tre olika scenarier och får avvakta innan vi slutgiltigt bestämmer. Men firande i någon form blir det förstås. Och fanor ska vi dela ut till föreningar och organisationer.

I Degerfors fortsatte Friluftslivets år

Fasaskogen är ett namn som eggar fantasin. Det är dessutom ett fantastiskt område där en portal visar vägen in. Kommunen planerar att tillsammans med Svenska kyrkan anlägga en ”sal” strax innanför porten. Där ska finnas kyrkbänkar och ett podie. Denna vackra plats kan användas för bröllop, gudstjänster och samlingar av olika slag. Vi funderar också tillsammans med kommunen hur parkeringsplatser kan utökas. Länsstyrelsen kommer också att anlägga ytterligare en entré till området lite längre söderut. Strax utanför porten till Fasaskogen finns sjön där man faktiskt kunde isfiska. Isen var fortfarande 40 cm tjock. Dock lyste fisken med sin frånvaro.

Sex personer står vid en stig i en skog med tallar och lyssnar på en guide.

Fasaskogen är ett spännande område för barn och vuxna.

Sjö som är frusen till is och tre personer som försöker borra ett hål.

Isfiske utan napp.

Vårfrudagen

Hoppas också att alla fick en våffla den 25 mars! När jag var liten firade vi också ”tranedan” den dagen. Då skulle man hänga upp en strumpa vid sängen när man gick och la sig på kvällen. På natten flög den snälla tranan över och släppte ner lite godis i strumpan. Också det en tradition väl värd att bevara!

Våffla upplagd på fint porslin med chocklad, blåbär och jordgubbar på.

Våffeldagen värd att fira.

Kontakt