Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Förlängning av rekommendationer

Samtidigt som vi kan glädjas åt minskad smittspridning i vårt län och minskad belastning på vården så kommer oroväckande nyheter om ökad smittspridning i några län, vilket kan tyda på att en tredje våg av ett muterat virus kan vara på väg. Det handlar alltså om att inte slappna av utan fortsätta följa råd och rekommendationer. 

Folkhälsomyndigheten är i sin scenariobeskrivning tydlig med att minskad följsamhet mot råden ovillkorligen åstadkommer ökad smittspridning. Detta trots att vaccinering är påbörjad.

Vår tillsynsgrupp har nu gjort över 300 platsbesök, i butiker och köpcentrum men också i gym och paddelhallar. Efterlevnaden är god och har någon missat något så är det i så fall att ha ett anslag utanför som anger maxantal besökare samt har beräknat tillgänglig yta utan att ta bort hyllor, bord och annat som täcker del av ytan. Alla har rättar sig efter de råd de fått.

Förlängning av råd och rekommendationer

Regeringen beslutade också att förlänga flera av de nuvarande rekommendationerna som annars skulle tagit slut den 7 februari. Det handlar om att förbudet att servera alkohol efter kl 20 på restauranger förlängs till 14 februari, men efter en remissrunda kommer detta att förlängas ytterligare till den 28 februari.

Offentliga aktörer ska fortsätta hålla icke nödvändig verksamhet stängd till den 21 februari, dock med undantag för fritidsaktiviteter för barn och unga.

Statliga myndigheter ska fortsätta arbeta hemifrån till den 31 maj. Det får förstås stora konsekvenser för länsstyrelsens verksamhet och säger något om att bedömningen är att det tar tid att bemästra denna pandemi och att vaccin inte kan produceras hur snabbt som helst. Vårt fältarbete sker förstås fortsatt i fält och en hel del av fysisk tillsyn är möjlig att genomföra.

Munskydd ska användas i kollektivtrafiken våren ut. Idag har vi en 70-procentig efterföljelse av detta i vårt län.

Seminarium med Barbro Holmberg

Vi fortsätter arbeta med att lansera Örebro som lämplig huvudort för ett civilområde. Hela utredningsförslaget lämnas den 1 mars till regeringen och då blir det också offentligt vilka orter som utredaren kommer föreslå. I veckan höll vi ett digitalt seminarium med utredare Barbro Holmberg som arbetat på ett öppet sätt och berättar om många av de förslag som kommer finnas i utredningen. Vi kommer att ingå i Mellersta civilområdet tillsammans med Värmland, Dalarna, Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Södermanlands län. Huvudorterna hålls dock hemliga till den 1 mars.

Fortsatt fint vinterväder

För övrigt så har vi underbart vinterväder som möjliggör både skridsko- och skidåkning. Och många är de som nyttjar detta. Rejäla minusgrader är också bra för att minska barkborretillväxten så det är bara att glädjas och njuta.

Fina isar nu för skridskoåkning.

Kontakt