Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En annorlunda hindersmässovecka

Det blev ingen marknad denna hindersmässovecka – av väl kända skäl. Inga kokosbollar, inga skinnhandskar och inga brända mandlar. Men Örebro bestod ändå utmaningen att bibehålla staden som en viktig mötesplats för gruv- och stålindustrin, för bygg- och banksektorn med flera. Seminarier genomfördes digitalt, så låt mig ge ett smakprov på vad jag fick delta i under veckan.

Smakprov från en digital hindersmässovecka

Agrodagen för livsmedelsbranschen

Agrodagen manifesterade verkligen att Agro Örebro etablerat sig som en arena för innovativa och kreativa idéer inom livsmedelsbranschen – från jord till bord. Här möts nu organisationer som LRF och Hushållningssällskapet tillsammans med företagare inom primärproduktion och stor- och småskalig förädling och tillsammans med det offentliga i form av stat och region. Det är en mängd bra saker som åstadkommits nu när vi är halvvägs in i livsmedelsstrategin. Inom områdena konsument och marknad, regler och villkor, offentlig upphandling och kunskap och innovation har positioner flyttats framåt på mångahanda sätt.

Föredrag om fossilfri produktion inom gruv- och stålindustri

Fossilfri produktion präglade flera föredrag för gruv- och stålindustrin. Där sker så mycket spännande och svensk industri ligger i framkant såväl vad gäller alternativ energianvändning som teknikutveckling. Vi ska vara väldigt stolta över vad de gör just nu. Bergshandteringens vänner genomförde årsmöte och föreläsningar men fick skjuta upp sin stora fest till nästa år.

Byggdagen om hur det gick 2020 och kommande års planer

Byggdagen lät alla kommuner redovisa planer för byggprojekt under kommande år. Det har hänt mycket under 2020 i flera av länets kommuner. Vi byggde dubbelt så många lägenheter 2020 som 2019. Och villapriserna steg med 7 procent i Örebro län i takt med att fler jobbade hemma och kände att de ville ha större svängrum. Det sista är blott en spekulation från min sida. Det blir intressant att se om vi orkar lika mycket 2021. Byggbranschen är lite orolig att projekt skjuts på framtiden för att pandemin skapar oro.

Seminarium om näringslivet som leverantör till totalförsvaret

Business Region Örebro (BRO) arrangerade ett seminarium som sändes från residenset om hur näringslivet kan bli leverantör till totalförsvaret. Det är högaktuellt och mycket intressant för vår region som ju är särdeles stark logistiskt.

Lyckad vecka som kanske ger mersmak till kommande år

Även om veckan blev annorlunda till stora delar så levererade vi ny kunskap och intressanta idéer till en publik som förmodligen var större än en vanlig hindersmässovecka. Varmt tack till Jon Forsell som har samordnat det hela och också fungerade som moderator under stora delar. Denna nya form ger kanske mersmak också när vi är post pandemin. Jag tycker att hindersmässoveckan har potential att växa till en Almedalsvecka i miniatyr.

Filmutrustning för livesändning och två män som sitter vid ett bord på slottet

Business Region Örebro sänder från residenset.

Jon Forsell redo för sändning, framför en digital skärm där det står Hindersmässan Näringsliv 2021

Jon Forsell höll ihop Hindersmässan

Pandemin då?

Mutationer av viruset finns nu i mer än 70 länder. I Sverige finns än så länge bara cirka 100 fall, men i Danmark, Belgien och Nederländerna är smittspridningen av muterade varianter mycket stor. I flera länder kan man se protester och demonstrationer mot restriktioner och risk kan finnas också hos oss för minskad följsamhet. Det är helt avgörande att vi orkar hålla ut, annars är risken stor för en tredje våg. I närtid kan vi förvänta rekommendationer också inför sportlovsveckorna. Bra det eftersom snön nu kommit till stora delar av landet.

I vår senaste lägesbild rapporterar vi till regeringen om minskad smittspridning och minskat vårdbehov i länet, men fortsatt på en hög nivå. I vår tillsyn av nya pandemilagen har vi gjort mer än 200 besök på plats och flest i butiker och köpcentrum. Det går bra och många uppskattar att få ett besök och rådgivning på plats. Vår kommande stora utmaning är att bistå regionen med om betydelsen av att vaccinera sig till personer med annat modersmål än svenska.

Veckans gladaste och sorgligaste

Veckan gladaste nyhet var att norske samferdselministern Knut Arild Hareide säger sig vilja samarbeta med Sverige kring en snabbare järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm. Han ska ta kontakt med svenska infrastrukturministern Tomas Eneroth. Vågar vi hoppas på samma positiva inställning där?

Veckans sorgligaste nyhet var att förre landshövdingen Sigvard Marjasin avlidit i sviterna av covid-19, 91 år gammal. För ungefär ett år sedan var jag på 90-årskalas hos Sigvard. Han hade själv lagat maten till 14 gäster, serverade själv och konverserade gästerna. för bara en månad sedan hade vi kontakt kring att han ville ha tips på ny parkeringsplats till sin bil. Sigvard var kunnig om sin historia, intresserad av samtid och framtid och han blev en god vän som jag kommer att sakna mycket.

Foto på Sigvard Marjasin, kondoleansbok och ett ljus på ett bord i receptionen

Möjlighet att skriva till minne av Sigvard Marjasin på Länsstyrelsen i Örebro län.

Kontakt