Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lansering av Friluftslivets år

Trycket på vården är fortsatt högt i landet och Folkhälsomyndighetens allmänna råd och rekommendationer förlängs. Tillsynsuppdraget är igång och över hundra kontroller är hittills genomförda i länet. Under veckan som gick lanserades Friluftslivets år. I länet blir det ett år med aktiviteter i alla kommuner.

I pandemins spår

Förlängning av allmänna råd

Trots viss minskad smittspridning är trycket på värden och intensivvården fortsatt hög. Därför kom förlängningen av regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte som någon överraskning.

 • Vi SKA fortsätta jobba hemifrån till den 7 februari.
 • Alkoholförbudet på krogen gäller fortsatt från kl 20.
 • Munskydd ska användas i kollektivtrafiken hela våren.

Var fjortonde dag kommer regeringen tillsammans med myndigheter göra en ny bedömning. Det man lättade på redan nu var möjligheten för gymnasieelever att få en blandad distans- och närundervisning och samma gäller för högstadieelever. För de som är 15 år eller yngre kommer fritidsaktiviteter att kunna återupptas.

Tillsynsuppdraget – hittills cirka 100 genomförda kontroller

Det nya tillsynsuppdrag vi fått på länsstyrelserna med anledning av covid-19-lagen är igångsatt. Vi har gjort tillsyn i en rad butiker och köpcentrum såväl i Örebro som i andra kommuner. Vi anmäler till miljöchefen i respektive kommun när vi är på besök. Sammanlagt har cirka 100 kontroller gjorts på plats och ett 10-tal digitala. Handläggarna har svarat på ett 50-tal frågor.

Få avvikelser, men upplevs svårt att beräkna 10 kvm per besökare

Få avvikelser har noterats vid besöken. Många är glada att få någon att fråga och vill verkligen göra rätt. Det som har varit svårt att nå ut med är hur man beräknar att varje besökare ska ha 10 kvm till förfogande – men då ska hyllor och annan upptagen yta räknas bort först.

God dialog med näringslivet

Med anledning av tillsynsuppdraget hade vi möte med näringslivets organisationer och kommunernas näringslivssamordnare. Vi informerade om att vi i första hand vill ge råd och stöd i att göra rätt. Först om man inte rättar sig kan det bli aktuellt med föreläggande. Och vi hoppas att vi ska slippa att överhuvudtaget ta till det riktigt skarpa verktyget – att stänga verksamheter. Näringslivets organisationer tyckte det var jättebra med info och erbjöd sig också att i sin tur informera sina medlemmar vidare. Det är den här typen av samarbeten som är så bra. Information och kommunikation är svårt men det är helt avgörande att man i en kris lyckas med det.

Lansering av friluftslivets år

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv och att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Alla Sveriges landshövdingar kommer under parollen landshövdingestafetten att genomföra aktiviteter under hela året för att uppmärksamma friluftslivets betydelse för folkhälsa och de friluftspolitiska målen. Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken.

Besök i länets alla kommuner

Jag planerar för att tillsammans med medarbetare besöka varje kommun och tillsammans med kommunledning och olika aktörer från näringsliv och civilsamhälle ha en dialog om hur respektive kommuns friluftsliv kan utvecklas vidare. Vi ska också tillsammans genomföra en aktivitet. Så här ser den planeringen ut:

 • Degerfors, Fasaskogen, isfiske
 • Ljusnarsberg, Nittälvsdalen, snöskovandring
 • Kumla, Kvarntorp, geocaching
 • Örebro, Hjälmaren, fågelskådning
 • Laxå, Tiveden, skogsbad och stiglös vandring
 • Hällefors, picknick och walk in tweed
 • Lekeberg, Sixtorp, övernattning
 • Askersund, Vättern, segling
 • Lindesberg, Bergslagsleden, Kloten
 • Nora, cykling, Pershyttan
 • Hallsberg, orientering
 • Karlskoga, planera för friluftsliv

De första aktiviteterna har vi fått skjuta på lite med tanke på pandemin och rekommendationen att jobba hemifrån till den 7 februari. Det gör också att en del vinteraktiviteter kan behöva bytas ut om snö och is inte räcker till.

Friluftslivets år och landshövdingestafetten på sidan Friluftsliv

Kontakt