Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett underligt år som
vi kommer att minnas

Landshövding Maria Larsson och Magdalena Åsgärde, vinnare av Jämställdhetspriset 2020

Landshövding Maria Larsson och Magdalena Åsgärde, vinnare av Jämställdhetspriset 2020

Ökat smittläge i länet, flera avtackningar och länets jämställdhetpris tilldelat projekt att öka asylsökandes kvinnor deltagande i samhället genom fysiska aktiviteter.

Coronaläget

Julen står för dörren och den pågående pandemin har inte alls avtagit – tvärtom. Andelen positiva prover i länet har ökat från 9 procent till 10,6 procent. 40 personer vårdas nu för covid-19 på länets sjukhus vilket är en ökning jämfört med föregående vecka. 13 boenden för äldre i länet har smitta. Dessa är belägna i nio av länets kommuner. Läget när det gäller smittspridning och ökande vårdbehov är detsamma i stora delar av landet. Det föranledde såväl regering som Folkhälsomyndigheten att komma med nya restriktioner inför kommande helger. Butiker rekommenderades att inte ha någon mellandagsrea. Maxantalet per bord på restaurang är fyra personer, alkoholservering får ej ske efter klockan 20. Verksamhet som inte är nödvändig och som drivs av stat, regioner och kommuner och som inte är nödvändig ska vara stängda till 24 januari. Det gäller bland annat badhus, biliotek och museer. Munskydd bör användas i kollektivtrafiken. Och alla som kan ska fortsätta att jobba hemma till den 24 januari. Och julen den ska vi fira bara i våra små familjebubblor.

Ja vilket underligt år det varit. Vi har fått våra friheter inskränkta. Inga utlandsresor och inga stora kalas. Det har varit ont om gäster också i residenset. Och för min egen del har många tal på konferenser, invigningar och strategiska samtal ersatts med en oändlig mängd digitala möten med offentliga företrädare, med näringslivet och med det civila samhället. Allt för att kunna lämna bästa tänkbara lägesbilder till regeringen flera gånger i veckan. Vi kommer att minnas 2020. Men de flesta av oss har haft tak över huvudet, mat på bordet och möjlighet att dela vardag med närmaste familjen. Det är faktiskt det viktigaste.

Avtackningar

Vid årsskiften sker ofta en del personmässiga förändringar. Två enhetschefer avslutade sina anställningar på Länsstyrelsen och dem är vi stort tack skyldiga för deras goda arbete, Tiina Johansson, beredskapsdirektör och Katja Sällström, chef för miljöenheten. De har en tid av 18 respektive 12 år på länsstyrelsen bakom sig. Jag har tidigare avtackat vår chef för militära förbandet FMTIS Mikael Åkerström. I veckan avtackade jag chefen för Polisregion Bergslagen Dan Persson. Han blev polis 1976 och har verkligen upplevt en utveckling inom polisväsendet. Jag fick också digitalt rikta ett tack till kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg, Irja Gustavsson. Hon har varit tydlig med att hon stiger av uppdraget för att hon utsatts för hot och hat. Ja inte bara hon utan även hennes familj. Irja har varit en god vän och en konstruktiv samarbetspartner för mig och för Länsstyrelsen och jag önskar henne all lycka i framtiden. Men det är sorgligt och en mycket oroväckande utveckling och ytterst ett hot mot vår demokrati att politiska företrädare möter en respektlöshet i form av hot och hat.

Jämställdhetspris

För andra gången utdelades länets Jämställdhetspris. Magdalena Åsgärde heter pristagaren som i RF SISUs regi drivit ett projekt riktat mot asylsökande kvinnor för att öka deras deltagande i samhället och för att få dem att delta i fysiska aktiviteter. Det är gripande att läsa vad kvinnorna själva säger om hur de blivit mer medvetna om sina möjligheter och rättigheter och också kommit igång med träning. På kvinnornas initiativ har också deras män samlats i grupper för att tala jämställdhet. Männen vittnar om ökad förståelse för att bidra till arbetet i hemmet och med barnen samt förståelse för att kvinnor har rätt att själva gå iväg för att exempelvis träna. Detta arbete har spridits bland kvinnorna själva och cirka 180 kvinnor i Örebro och ett 50-tal män har deltagit årligen under den treårsperiod projektet pågått. Nu har metoden spridits vidare till SFI i övriga kommuner. Goda exempel är värda att spridas vidare. Grattis Magdalena och tack för ett mycket viktigt arbete.

God Jul och Gott Nytt år

Nu blir det några veckors juluppehåll i veckobrevskrivandet. Jag vill önska alla läsare en riktigt God Jul. Vi går mot ljusare tider, vaccinet kommer och vi får förhoppningsvis bukt med pandemin under första halvåret 2021. Så Gott Nytt år!

Kontakt