Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Besök av Danmarks ambassadör

Hållbarhet och besöksnäring var temat när Danmarks ambassadör Vibeke Rovsing Lauritzen var på ett besök i veckan. Vi har också haft besök av Womens Business Network och på Samhällsråd T beslutades länets strategi för brottsförebyggande arbete.

Förra helgen hade jag en fantastisk helg med alla mina barnbarn. Vi roade oss bland annat i VOX-parken, i Lustiga Landet i Vintrosa och i Skärmarebodas naturreservats spännande grottor. Dessvärre åkte jag dit på en maginfluensa vilket gjorde den vecka som förflutit något annorlunda.

Av denna anledning missade jag Insynsrådet resa norrut i länet med besök i just Skärmareboda, Järle kvarn, Stripa gruva och i Römyren där vi haft naturvårdsbränningar för att öka den biologiska mångfalden. Men länsråd Anna Olofsson höll sig frisk och eskorterade Insynsrådet.

Jag kom på benen så småningom och kunde ta emot Danmarks ambassadör Vibeke Rovsing Lauritzen. Temat för dagen var dels hållbarhet och dels besöksnäring. Vi inledde med studiebesök på Billerud Korsnäs som gör klimatsmarta pappersprodukter. På lunchen hade jag bjudit såväl representanter för universitetet, besöksnäring samt ett antal företag som dels är etablerade och dels vill etablera sig i Danmark. Ambassadören var en härlig person som verkligen såg till att våra kontaktytor kan förmeras på olika sätt.

Danmarks ambassadör på besök

Jag hade besök av 100 kvinnor från Womens Business network. Hur gör man då i coronatider? Man delar upp dem i fem 20-grupper och berättar om vad Länsstyrelsen gör i en halv timme. Man undviker att hälsa i hand, man ser till att fysisk distans kan upprätthållas och det hela gick faktiskt väldigt bra.

På vårt Samhällsråd T beslutade vi om den brottsförebyggande strategi som nog blir nummer två i Sverige. Skånes har vi sneglat på, men vår ska kompletteras med en årlig verksamhetsplan som kan ge kommunerna bra stöd och hjälp i arbetet. En utredning tittar just nu på att göra det obligatoriskt för kommunerna att ha ett brottsförebyggande arbete och då är vi redan igång.

I övrigt så duggar budgetnyheterna tätt och det verkar som om länsstyrelserna får såväl höjd budgetram som en hel del nya arbetsuppgifter. Det känns roligt att få förtroende från regering och riksdag.

Kontakt