Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi möts med hänsyn och avstånd

Prisutdelningar, invigningar, samtal om demokrati, en Matresa och en hel del annat. Allt med hänsyn till coronan och med begränsat antal deltagare som möts med fysisk distans. 

Det senaste om pandemin

Vi träffar regelbundet statliga myndigheter i länet. Migrationsverket säger nu upp 550 platser på asylboenden i länet. De finns i kommunerna Laxå, Lindesberg, Karlskoga och Hallsberg. Väldigt få kommer till vårt land på grund av corona och stängda gränser och även studenter har svårt att få nödvändiga papper då många ambassader/konsulat är stängda.

Örebro tingsrätt välkomnar nu tillbaka en del nämndemän som är 70+ men gärna vill komma och självklart så organiserar man arbetet så distans kan upprätthållas. Det blir också mer digitala förhandlingar i tingsrätten. Polisen har alarmerande uppgifter om ökat våld i nära relation med 28 procent. Också brott mot barn har ökat med sex procent i vårt län. Detta är riktigt oroväckande.

Näringslivet i länet signalerar lite olika läge. Alla är överens om att de statliga stöden har hjälpt upp situationen men de behövs fortsatt. Besöksnäringen har tappat i sommar med undantag av Nora som haft massor av svenska turister. Hotellen i Örebro har haft 60-procentig beläggning mot normalt men hotellen i Stockholm har bara haft 20-procentig beläggning. Gustavsvik har haft 40 procentig beläggning då 60 procent norrmän uteblev. Det har varit många människor ute i naturreservaten och på outdoor-aktiviteter i länet. Byggbranschen som gick ganska bra i våras börjar få ökade problem då nya projekt inte sätts igång. Almi ser ökade kreditförluster och tror att fler får problem i höst. Meritor sa upp drygt 100 medarbetare i veckan. Arbetsförmedlingen ser dock ett antal småföretag som söker enstaka nya medarbetare så jobb finns att söka. Fler hör också av sig och vill starta eget.

Vi ser tyvärr en del nysmittade i länet den senaste veckan. I Karlskoga finns smitta såväl på ett äldreboende som i ishockeylaget BIK Karlskoga. Även i Lindesberg finns smitta i hockeylaget. I lagidrotter är det ju ofta tighta tag med närkontakt. Där, precis som i andra sammanhang, är det därför av största vikt att den som är minsta sjuk verkligen stannar hemma.

Coronaanpassade aktiviteter

Flera företagarpriser har delats ut de senaste veckorna. Skapa heter priset till årets innovatör och det delas ut till minne av Alfred Nobel. Binary Brains grundare Jacob Kihlbaum vann denna tävling i år. Binary brons använder artificiell intelligens för att exempelvis hjälpa företag att hitta rätt målgrupp för nya produkter. För första gången delades också ett ungdomspris ut. Det gick till Hannes Rydell med företaget Sista 9, där han tagit fram ett bokningssystem som möjliggör spelande på de sista nio hålen på golfbanan, vilket medför att fler kan spela samtidigt. Bra timing på den uppfinningen!

Skapaprisnominerade och vinnare.

På Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga invigde vi två internationella utställningar som kommer finnas kvar där tillhörande av november. Det är Gourmand Awards som fyller 25 år och samlat de största godbitarna från dessa år i en fantastisk samling böcker om mat och dryck. Utställningen skulle hållits i Paris, men på grund av corona blev det i stället Karlskoga. Den första utställningen någonsin av hållbarhetsrapporter från livsmedelsbranschen ställs också ut. Intressant läsning som kommer att driva utveckling mot hållbar produktion snabbare. Priser kommer att delas ut i olika kategorier. Passa på att besöka Alfred Nobels sista adress i Sverige och se utställningarna samtidigt.

Azerbajdzjans ambassadör var närvarande vid invigningen på Alfred Nobels Björkborn.

Demokratiarbetet fortsätter i länet. Länsstyrelsen samlade region, kommuner, myndigheter, media, organisationer för att dela goda exempel på hur unga kan engageras i samhällsutvecklingen.

Näringslivsträff med Iren Lejegren Region Örebro län. Med oss är till vänster Evas mode och till höger Gustavsvik.

Myndigheten för ungdomsfrågor och civilsamhälle, Lena Nyberg var med på länk och beskrev arbetet de gör. Maria Reisten berättade om projektet UNIK som bedrivs i Västerås stad. Ungdomar från Karlskoga och från ungdomsparlamentet i Vivalla gav regionala exempel. En bra förmiddag som förhoppningsvis leder till mer handling.

männiksor sitter samlade runt bord inomhus

Och resor med coronaavstånd

Matresan ägde rum för andra gången i länet. Du erbjuds en karta och åker på egen hand runt till producenter av livsmedel, restauranger, caféer, gårdsbutiker och mycket annat. Jag kom hem med både lammfärs och massor av härliga rotfrukter och grönsaker - och ostkaka!

Matresan, gårdsbutik på Jannelunds gård och glada sprätthöns på Berga gård.

Ljusstråk i Nora var det också i helgen. Och här var det konst som gällde. En konstrunda i hela kommunen är en väl etablerad aktivitet och den var välbesökt.

Ljusstråk i Nora.

För första gången sedan mars månad var jag i veckan i Stockholm. Man blir nästan exalterad över en sådan utflykt och på tåget var det gott om plats de tider jag åkte. Men restriktivitet gäller så det blir fortsatt mest Skypemöten.

Kontakt