Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Uppvaktning av Rädda Hjälmaren

Under veckan kom gruppen Rädda Hjälmaren till Länsstyrelsen för att lämna över en namninsamling på krav för hur Hjälmaren ska skötas. Det hölls också flera möten, bland annat med länets riksdagsledamöter och Lina Ivarsson som driver företaget Paulina AB utsågs till årets företagare.

Uppvaktning av gruppen Rädda Hjälmaren

3214 namn hade skrivit under på de krav som gruppen ”Rädda Hjälmaren” uppvaktade med. De vill bland annat att regleringen av Hjälmaren ska skötas i enlighet med vattendomen och att staten ska ta över ansvaret för Hjälmaren.

De genomförde överlämnandet av namninsamlingen med finess. En kör sjöng ” Hjälmaren brinner” och namnen var rullade på en kavel som rullades ut över hela gräsmattan. Det hela ägde rum på innergården Länsstyrelsen och med en begränsning till 50 personer, i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Jag betonade att jag var glad över deras engagemang för så ska det vara i en levande demokrati. Jag lovade att vidarebefordra namn och upprop till Länsstyrelsen i Södermanland som är tillsynsmyndighet över regleringen samt till Länsstyrelsen i Västmanland. Jag lovade också att vidarebefordra informationen till regeringen och ” min” minister, civilminister Lena Micko.

Maria Larsson tar emot namninsamlingen

Namninsamling för krav om hur Hjälmaren ska skötas överlämnas.

Representant från Rädda Hjälmaren beskriver kraven om Hjälmaren.

Jag besökte för övrigt Vinön i veckan tillsammans med staben. Vi fick träffa Johan Nilsson, en av 35 yrkesfiskare i Hjälmaren, som berättade om fisket.

Fiskare Johan Nilsson vid vattenbrynet med kräftfångst.

Johan Nilsson med kräftfångst.

Några möten av betydelse

Landshövdingemöte

På Landshövdingemöte diskuterade vi covid- 19 och vårt fortsatta krisarbete. Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten konstaterade att WHO nu talar om att det kan ta en tvåårsperiod innan vi ser slutet för covid-19. Även om ett vaccin kommer fram i början på nästa år kommer det att ta tid att producera alla miljoner doser som behövs och sedan ytterligare tid att vaccinera tillräckligt många. Man arbetar för att kunna lätt att restriktioner för personer över 70 år och där kan munskydd var en del av lösningen. Socialstyrelsen tar fram förslag på hur man ska kunna släppa besöksförbudet på äldreboenden.

Möte med länets riksdagsledamöter

På mötet med länets riksdagsledamöter gav vi en lägesbild av covid-19 och dess konsekvenser för sjukvård, omsorg, näringsliv och civilsamhälle. Dessutom talade vi om

  • vattennivån i Hjälmaren
  • en eventuellt förestående licensjakt på varg och hur regelverket ser ut för det
  • Örebro Airport som beredskapsflygplats
  • vikten av att agera för snabbare tågtrafik mellan Oslo och Stockholm nu när det är dags att skriva motioner till riksdagen.

Viltförvaltningsdelegationen

På Viltförvaltningsdelegationen beslutade vi om att röjnings under rovdjursavvisande stängsel ska kunna ersättas med 5 kr per löpmeter. Det är av största vikt att djurägare kan skydda sina tamdjur mot rovdjur och få bidrag för att etablera stängsel och för att underhålla dem. Vi kommer också att ha ett generellt tillstånd för skyddsjakt av trana i likhet med föregående år.

Möte med MSB

Vi träffade Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, för att diskutera upplägg av en pilotstudie där vi ska ta bidra till att utveckla en metod för hur vi kan arbeta tillsammans med näringslivet för att öka vår krisberedskap.

Årets företagare i Örebro län

Organisationen Företagarna delar årligen ut detta pris och pristagarna från länet går vidare till en final i Stockholm. För första gången delades det ut ett ungdomspris som gick till Vilhelm Hanzen som driver företaget Gul PR. Årets företagare blev Lina Ivarsson som driver företaget Paulina AB. Hon tillverkar hudvårdsprodukter med ett nytt ämne, har återförsäljare över hela Sverige och står i startgroparna för att ta sina produkter utomlands. Vi säger grattis och lycka till tilldelas kreativa entreprenörer.

Årets Företagare står uppradade på residenset tillsammans med landshövdingen, finalister och vinnare.

Årets Företagare, finalister och vinnare.

Strax är augusti till ända men sensommaren bjuder på en riklig skörd av blåbär och lingon. Skogen är verkligen full av bär och jag njuter av att fylla förråden med vitaminer inför vintern.

Lingonris

Bara att plocka!

Flera liter plockade lingon

En stor lingonskörd.

Kontakt