Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bästa råden för att hejda pandemin

Det är glädjande att vi nu har färre sjuka och färre i behov av vård på grund av covid-19. Men det är oroande att vi ser en ökad smittspridning lokalt/regionalt och då framförallt bland yngre åldersgrupper.

Just nu pågår en stor diskussion om huruvida munskydd är effektivt i bekämpandet av smittspridning av pandemin. Det vi redan säkert vet är av största vikt för att minska smittspridning är:

  • Stanna hemma om du är det minsta sjuk, om du känner dig pigg trots snuva eller hosta så går det för många att arbeta hemifrån.
  • Håll händerna rena med hjälp av tvål och varmt vatten och handsprit.
  • Håll fysisk distans på 1-2 meter när du träffar andra människor.

Med dessa råd kommer vi långt så låt oss följa dem.

De fina affischer som länsstyrelsens duktiga kommunikationsavdelning tagit fram ser jag flitigt användas runtom i Örebro. Jag ser också ofta människor stå och läsa på dem – de drar ögonen till sig. De bidrar på ett bra sätt till att påminna oss och är för fri användning. Finns att hämta på vår hemsida.

Affischer med budskap om att hålla avstånd.

Nit och redlighet

Det är högtidsstund när man får dela ut utmärkelser till personer som jobbat i statlig tjänst i 30 år. Att arbeta statligt är att ställa sig i demokratins tjänst. Man utför uppdrag som är beslutade av demokratiskt valda personer för att skapa ett så gott samhälle som möjligt. I detta finns en hög grad av meningsfullhet.

Nit och redlighet är ju gammaldags ord men de står för så fina saker som flit och förtroende. Det är vad vi i staten strävar efter. Ända sedan 1830 har medaljer delats ut och numera kan man som alternativ till medalj i 23 karats guld med kungens porträtt också välja guldklocka eller glaskonst.

I år var det fyra personer, anställda på länsstyrelsen i Örebro som fick utmärkelsen.

  • Pelle Gran som arbetat så många år med att förbättra våra sjöar i länet och göra dem mindre sura genom kalkningsinsatser.
  • Martin Engström som efterfrågas som en av Sveriges bästa fiske-experter och som genom att dela ut lagom antal fisketillstånd sett till att 35 yrkesfiskare i Hjälmaren faktiskt kan leva på sitt fiske.
  • Ernst Witter som hjälpt jordbrukare anlägga våtmarker och genom olika vattenvårdsprojekt sett till att minska övergödningen av våra vatten.
  • Inga Ängsteg som i 22 år framgångsrikt utvecklat verksamheten på Grimsö och som hos oss är chef på Jordbruksenheten och ser till jordbrukarna får sina stöd så fort som möjligt.

Fyra fantastiska medarbetare som jag är stolt över och glad att få ha i vår verksamhet.

Pelle Grahn, landshövding Maria Larsson, Martin Engström och Inga Ängsteg uppradade efter att ha fått utmärkelsen Nit och redlighet

Från vänster: Pelle Grahn, Maria Larsson, Martin Engström och Inga Ängsteg

Civilsamhället tar inte semester

Vi återupptog våra Skypemöten med civilsamhället. De har omformat sin verksamhet och varit igång hela sommaren.

Föreningar som driver second hand-försäljning var bekymrade i våras, men under sommaren har försäljningen verkligen tagit fart och i flera fall har man sålt mer än sommaren 2019. Röda Korset har på flera ställen i länet i samarbete med kommuner haft feriearbetande ungdomar anställda bland annat i second-handverksamheten. Flera ungdomar har sedan valt att bli volontärer. Andra ungdomar, asylsökande, har hört av sig med stigande oro på grund av avslag på asylansökan. På några orter har det varit lite stök bland ungdomar men mycket av den oro som befarades har inte inträffat. Detta vittnar Tegelbruket om som betecknar sommaren som lugn. Också hos dem är det många ungdomar som hjälpt till med matleveranser till personer i riskgrupp. Flera kommuner har satsat på extra fritids- och idrottsaktiviteter för att unga ska ha bra och rolig sysselsättning.

För de mest utsatta vittnar Stadsmissionen om att såväl Porten (dagverksamhet för personer med hemlöshet och/eller missbruk) som Matcentralen (delar matkassar med skänkt mat med kort datum) har ökat med 50 procent. Man ser fler unga och en hel del som är nya besökare som barnfamiljer som behöver matkasse. Kvinnohusen vittnar om färre besökare i början av sommaren, men fler som kommer via anmälan av polisen. Fler kontakter kommer också via vården där man söker för oro/stress. I Örebro har man en ny kontakt per dag, alltså 28–30 personer i månaden. Nu mot slutet av sommaren är det fler kvinnor som söker direkt och man vittnar också om fler barn/unga som utsätts för våld i hemmet. Örebro Tjejjour har också mött flera unga tjejer som säljer sex.

Chefsmöte på riktigt

Så ofantligt roligt det var att se alla då vi möttes till ett fysiskt chefsmöte. Naturligtvis skedde det under strikta former med fysisk distansering och möjlighet att delta på Skype för den som föredrar det. Men mötena blir på ett annat sätt än de digitala – mer levande diskussion och mer av välgörande småprat.

Kontakt