Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Det är fortfarande sommar ...

Landshövdingen på presskonferens

…men semestern är slut för min del. Känner stor tacksamhet över att komma tillbaka till ett roligt och meningsfullt arbete på Länsstyrelsen i Örebro län. Många är fortfarande på semester så det blir lite mjukstart.

Sakta avtagande smittspridning

Vår stabsfunktion med krisledning kring corona har varit igång hela sommaren. Vi har sett en sakta avtagande smittspridning. Det är vi väldigt glada för. Juli månad var ju också sval och med nederbörd vilket gjorde att brandfaran minskade. Vi hade alltså inga parallella kriser jämte coronan, vilket vi ändå garderat oss för. Ett av de uppdrag vi fick inför sommaren var ju att följa upp att de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten utfärdat kring fysisk distans kunde upprätthållas under sommaren. Vi kan konstatera att många restauranger, besöksmål, hotell och affärer verkligen gjort sitt bästa för att se till att kunder håller avstånd. Och att tillgången till handsprit och möjlighet att tvätta händer ökat. Vi har också fått ett nytt uppdrag att ta fram en plan för insatser vid eventuella nya utbrott av covid-19.

Risk för ökad smittspridning under hösten

Inför hösten rekommenderar Folkhälsomyndigheten fortsatt hemarbete för dem som kan och gränsen på högst 50 deltagare för ett möte kvarstår. Vi får alltså inrikta hösten på att risken för ökad smittspridning fortsatt är en verklighet som vi måste förhålla oss till. Det gäller vårt interna arbete på Länsstyrelsen men också allt det vi har att följa och rapportera vidare till regeringen från länet. ”Live at heart” där vi brukar ha en stor mottagning för internationella gäster är i år digitalt. Vårt ”öppna hus” på residenset är inställt. Vi har tidigare talat om att vi fick en vår som ingen kunnat föreställa sig, men nu får vi nog ställa in oss till att det är ett helt år som blir annorlunda och i vissa avseenden ”förlorat”. Flera kommuner i länet funderar nu över skolstarten och återgång till arbetsplatser efter semestern. I vilken grad ska försiktighetsåtgärder vidtas? Folkhälsomyndigheten har lovat fler rekommendationer i veckan som kommer.

Internationell utställning om mat och dryck

Men vissa verksamheter har ändå smugit igång. Vi hade en pressträff på residenset i veckan. Då aviserades en stor internationell satsning som äger rum i vårt län. I 25 år har Gourmand Award delat ut priser i många kategorier till mat- och dryckesböcker/videos. I flera år har de svenska bidragen ställts ut i residenset i Örebro men en mängd fackpress, svensk och internationell, på plats. Det är större än jag först trodde och priserna har sedan delats ut, dels i Frankrike och delas i Kina. Mängden mat- och dryckesböcker från vårt land har blivit allt fler, även antalet deltagande länder och glädjande nog har antalet priser som tillfallit Sverige i allra högsta grad ökat. Priserna instiftades en gång i tiden av Eudvard Cointreau. Han är fortsatt verksam och har tillbringat sin sommar i Örebro län. Vår svenske ambassadör för tävlingen bor i Hällefors kommun och heter Pelle Agorelius. Nu kommer det att vara en stor jubileumsutställning av det bästa från 25 år från alla världens hörn på Alfred Nobels Björkborn i Karlskoga mellan 3 september och 9 november. Dessutom blir det världens första utställning av hur hållbarhetsredovisningarna i olika företag världen över ser ut inom livsmedelsbranschen. Intresset för de båda utställningarna har varit stort och bidrag från olika länder världen över skickas nu till Karlskoga.

Kontakt