Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Besök hos Röda korset som gör insatser under coronapandemin

Medarbetare på Röda korset står uppradade tillsammans med Maria Larsson i deras lokal i Lindesberg.

Besök på Röda Korset i Lindesberg. Det ser ut som vi står tätt men vi hade faktiskt stora mellanrum.

Besök på Röda korset i Lindesberg där man under Kia Löwenbrinks ledning sytt visir och munskydd och arrangerat mathandlartjänst. Många hyresvärdar söker stödet för hyresnedsättning och nu kan allmänheten testa sid för pågående infektion av covid-19.

Senaste nytt om Corona

Från första juli så det nu fritt fram för allmänheten att testa sig för covid-19 om man har en pågående infektion med rätt symptom. I Örebro bokades snabbt tillgängliga tider upp medan man i Karlskoga inte alls hade samma tryck.

Stödet för hyresnedsättning, det så kallade LOK- stödet öppnade 1 juli. Totalt sett har det kommit in 5 500 ansökningar i landet. Det är ett gott resultat så här långt.

Följa efterlevnaden av rekommendationer

Vårt senaste uppdrag från regeringen handlar ju om att följa efterlevnaden av att fysisk distans upprätthålls vid resor och vid olika sorters sommaraktiviteter, som bad, shopping, camping, museibesök, restaurangbesök osv. Merparten av det kommer vi att inhämta via kommuners och myndigheters rapporter i samband med våra samverkansmöten.

Men som en särskild insats nu i början träffade vi via digitalt möte några större anläggningar som brukar ha många besökare, exempelvis Gustavsviks bad och camping, Mariebergs galleria, Boda Borg med flera. Vi fick en rapport av vilka åtgärder de redan vidtagit, vilket var omfattande, men också att de sett en viss avmattning i att följa rekommendationerna. Vi vill gärna på veckobasis ha deras rapporter om de ser förändringar i beteende som kan orsaka en ökad smittspridning. Risken för nya och lokala utbrott är stor i sommar. Hur vi klarar distans i sommar avgör hur hösten kommer att se ut.

Besök i Järle och på Röda korset i Lindesberg

Jag tog en tur till Röda korset i Lindesberg för att tacka för strålande insatser under pandemin. De är en av många föreningar i länet som identifierat nya behov under pandemin och som snabbt svarat upp för att tillgodose behoven.

Under Kia Löwenbrinks ledning har man sytt visir, sytt munskydd, arrangerat mathandlartjänst åt 50 personer runt om i kommunen. Man har i samarbete med kommunen ordnat ferieplatser åt 30 ungdomar som arbetar med olika ting runt Secondhand-butiken. Och nu under värmeböljan har man börjat sy rispåsar av återanvända tyger. Dessa kan läggas i frysen för att sedan läggas på handleder eller nacke för att svalka kroppen. Obs - det ska vara okokt ris i påsen!

Rispåse i blommigt blått tyg.

Rispåsar av duk gör nytta för kylning av exempelvis handleder vid värmebölja om den först läggs i frysen!

E.ON har uppmärksammat arbetet och skänkt 180 000 kr vilket var ett välkommet bidrag för att kunna göra ännu mer. Det här är ett strålande exempel på när det föreningslivet hittar goda samarbeten med såväl det offentliga som näringslivet. Då kan vi tillsammans bygga ett tryggare och starkare samhälle.

På hemväg från Lindesberg stannade jag till i Jerle stad och träffade några av de engagerade ” stadsborna” arbetar för att kunna bevara den fina kulturmiljön som naturmiljön vid Järle kvarn. Det blev ett bra samtal runt kaffebordet i den ljuvliga café-trädgården.

Möte med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Innan veckan var slut fick vi också besök på Länsstyrelsen av Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap. Vi har påbörjat en diskussion om att göra ett pilotprojekt i Örebro län med ett närmare samarbete med näringslivet för att öka beredskapen inför kommande kriser.

Med detta vill jag tillönska alla en härlig sommar, men med eftertänksamhet och distans. Jag tar några veckors semester och är tillbaka i augusti.

Kontakt