Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Höga temperaturer och fortsatta rapporteringar

Carina Sätterman, Maria Larsson, Anna Olofsson och Teresa Zetterblad utanför kommunhuset i Degerfors.

En dramatisk helg med skogsbrand och brand i centrala Örebro. Fortsatta rapporteringar, kommunbesök och sist men inte minst två besökstips i sommar.

Dramatisk helg

Det har varit ovanliga temperaturer under hela veckan, runt 28–30 grader. Den starka värmen skapar nya utmaningar. Vi är på tå för att upptäcka nya bränder i ett tidigt skede. Brandflyget patrullerar i länet varje dag. Under lördagen blev det en större brand i Lindesbergs kommun, vid Pilkrog. Det var i svårtillgänglig terräng och nära en ledning som strömförsörjer tågtrafiken. Två helikoptrar vattenbombade och styrkor från fyra räddningstjänster jobbade på marken. Efter några timmar lyckades man få branden under kontroll, tack och lov.

Redan på fredagen utbröt en brand i centrala Örebro, i Söderlindska gården på Kungsgatan. En brand i övre delen av huset skapade öppna lågor upp genom taket. Också här hindrade en aktiv räddningstjänst branden från att sprida sig till näraliggande bebyggelsen. Men en anrik byggnad som skapat karaktär till Örebro är rejält skadad.

Säkert är det fler än jag som är djupt tacksamma till räddningstjänsternas medarbetare som utför det kvalificerade arbetet med att släcka bränder, och det under en extrem värmebölja.

Lägesbilder samlas

Detta att kunna hantera parallella händelser under sommaren tog statsminister Stefan Löfven upp när vi hade ett Landshövdingemöte under veckan.

Budskapet var att ta höjd för att under sommaren fortsätta hantera pandemin med alla de nya uppdrag vi fått av regeringen: rapportera efterlevnad av att fysisk distans upprätthålls vid resor, på restauranger, badstränder och i shoppingcenter. Detta gör vi med hjälp av och i samarbete med kommunerna. Regeringen vill också ha kunskap om hur social problematik utvecklas under sommaren och vilka åtgärder kommunerna vidtagit för att unga ska ha positiv sysselsättning under sommaren i form av lovskola och feriearbete. Vi befarar nya lokala utbrott under sommaren och då måste åtgärder vidtas snabbt.

I veckans lägesbild från länet rapporterade vi om att många kommuner är oroliga för ungdomsarbetslösheten inför hösten. Man önskar tätare samarbete med en Arbetsförmedling som inte riktigt hinner med.

Civilsamhällets rapporter utgör en viktig del i vår lägesbildsrapportering. Kvinnohuset i Karlskoga får många nya ärenden via Polisen. Det är nya kontakter och många som gjort en anmälan för första gången. Det finns oro för vad som händer under hösten kring våld i nära relationer.

Tegelbruket anger att man har stor oro för äldre ungdomar med behov av vuxenkontakter. Stadsmissionen ser 50 procents ökat tryck på boendet Porten och på ”Matserveringen” vilket är mat med kort hållbarhet från butiker som ges till utsatta barnfamiljer och personer i hemlöshet och missbruk. De stänger inte ner under sommaren, som de brukar göra andra år. Man har startat ett boende för hemlösa med bekräftad covid-19. Man ordnar ett sommarläger på Solliden för 60–90 personer som erbjuds till barnfamiljer i utsatthet. Röda korset fortsätter under sommaren med Mathjälpen till personer i riskgrupp. Rädda barnen har startat Digifritids, en digital fritidsgård som har en bred förebyggande och hälsofrämjande ansats.

På besök i Degerfors

Allt händer inte på Skype. Länsrådet Anna Olofsson och jag besökte Degerfors kommun och träffade kommunstyrelsens ordförande Carina Sätterman och kommunchef Teresa Zetterblad. De är båda nya på sina poster sedan vi senast var i Degerfors. Det är viktigt att lära känna kommunernas ledning på ett personligt plan. Vi behöver ha tillit till varandra för att hjälpas åt på bästa sätt.

Besökstips i sommar

Dressed for sucess - så heter sommarutställningen på Örebro slott. Här kan man bese kläder från tio kända filmproduktioner som Downtown Abbey, Mitt Afrika, The Kings speech med flera. Fantastiska kreationer att njuta av.

modedocka med klänning på

Och i Hallsberg kan man på Bergööska huset ta del av utställningen ”Iingen liten lort” som beskriver Astrid Lindgren som framgångsrik opinionsbildare. Utställningen är interaktiv och rolig för olika åldrar.

Kontakt