Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En valborg att minnas

Aldrig tidigare har jag firat Distansvalborg. Den innehöll ingen levande majbrasa eller fyrverkerier, men väl levande och underbara studentsångare under ledning av dirigent Fredrik Berglund. Allt spelades in i residensvåningen och livesändes. Det går åt en hel del teknik för att få det att funka. Att hålla vårtal in i en kamera utan publik framför sig är också en ny upplevelse. Ämnena som inte gick att komma ifrån är förstås två: virus och vår!

Jag reflekterade över vad som blir bestående när viruset lämnat oss av de nya vanor vi tillägnat oss. Vi har ju digitaliserats väldigt snabbt och säkert kommer vi att använda oss av fler digitala möten även när resandet tillåts igen. Det är inte värt att sitta på tåget fyra timmar till Stockholm tur och retur för ett tvåtimmars möte. Men jag tror också att vi på ett djupare plan kommer värdera gemenskapen med andra människor. För vi saknar den så. Gemenskapen på jobbet, i skolan, i föreningslivet - att ingå i gemenskaper är viktigt på så många sätt. Vi kan skapa saker tillsammans, långt mer än jag kan på egen hand. Att vara del i ett vi ger lust och energi. Beslutsmöten går bra att hålla på avstånd men så fort vi ska bolla idéer, ha en workshop så frigörs betydligt mer kreativitet om vi ses live.

Du kan se sändningen av Distansvalborg i efterhand via youtube Länk till annan webbplats.

Coronamappen ökar i omfång

Jag har en särskild mapp i min dator som jag gett namnet Coronamöten. Där lägger jag minnesanteckningar från alla de möten med avstämningar och lägesrapporter jag haft med olika grupper med anledning av Coronaviruset. Det är väldigt många vid det här laget. Och fler lär det bli. Bara den senaste veckan har där hamnat minnesanteckningar från Rådet för statliga myndigheter på regional nivå, möte med länets riksdagsledamöter och möte med regionens näringsliv.

Lägesbilderna

Några oroande tecken i lägesrapporterna:

  • Örebro län har tredje högsta antalet sjukdomsfall per 100 000 invånare.
  • Fler kommuner rapporterar om covid-19 fall på äldreboenden.
  • Arbetslösheten stiger.
  • 62 nya konkurser i april.
  • Örebro Tingsrätt får ställa in 30 procent av brottsmålen.

Några glädjande tecken i lägesrapporterna:

  • ESF- rådet gör stor utlysning på 35 miljoner i Östra Mellansverige för att rusta de som varslats.
  • 22 företag i länet har responderat positivt på att bidra med skyddsutrustning till kommunerna. Socialstyrelsen har levererat fyra gånger.

Underbar vår i naturen – och så mycket att upptäcka

Det blev ju lite extra ledighet med anledning av hur första maj var placerad. Maken och jag har använt tiden för att upptäcka nya naturområden i länet. Det blev stadsnära i form av Oset med Lillåpromenaden med vackra skulpturer men också en promenad längs Svartån till Hästhagen vilket bjöd överväldigande häggdoft. Lite större äventyrlighet blev det när vi besökte Dovrasjöarna i Hallsbergs kommun och Skärmarbodabergen i Nora kommun.

Vi avslutade helgen med Göljestigen. Men just som vi var på hemväg fick vi ett telefonsamtal som berättade att det nu blommade kungsängslilja på Herrfallsäng. Jag har aldrig sett den vildväxande. Vi var förstås tvungna att åka dit och den var sååå vacker. Gracil med vackert hängande rutmönstrad klocka. Jag är så glad att jag fått se den. Det var lagom vandringsväder hela helgen och det blev åtskilliga tusentals steg. Vi träffade många besökare på alla platser, allt från barnfamiljer till pensionärer. Glädjande att så många hittar ut i alla fina naturreservat.

Denna film tog vi i Skärmarbodabergen i söndags. Lekfulla ekorrar.

Kontakt