Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ännu en vecka med digitala sammankomster

Bild på en dator

Min bästa kompis och samarbetspartner just nu. Tack vare den här och Skype kommer man nära människor.

Vilken fantastisk uppfinning det är med digitala mötesmöjligheter. Med familjen samtalar man på Facetime och med arbetsrelaterade personer på Skype. Vilken tur att dessa konstruktioner fanns på plats innan restriktionerna kom om att arbeta hemifrån, att undvika nära kontakt, att inte ha möten med fler än 50 personer. Hur skulle vi gjort annars?

Datorn och telefonen är numera ens bästa vänner och står till stor del för kontakten med yttervärlden. Jo, vi är några som ses live på Länshuset också, men de flesta arbetsrum står tomma. Men veckans Toppmöte, det vill säga personalmöte, känns nu naturligt att ha via Skype. Och PTS har lyckats leverera utan avbrott trots att så många idag jobbar på distans och har behov av Skype. Tack för det.

Skypemöte med landshövdingar

Vi mötte Mats Nilsson, hovmarskalk, som vittnade om kungaparets och kronprinsessans förändrade vardag. Mer än 100 programpunkter hade hittills utgått. Man skjuter ett berg av aktiviteter framför sig. Stockholm slott är stängt för besökare.

Vi mötte Erik Nilsson, statssekreterare på Utbildningsdepartementet. Han berättade om den snabba digitalisering som svensk skola just nu genomgår. Det sliter på lärarna som får nya pedagogiska utmaningar och för elever med svårigheter innebär distansundervisning mindre möjlighet till direkt lärarstöd. Just nu diskuteras om lovskola ska kunna boostas upp för att nå fler elever kommande sommar. Att förskola och grundskola kunnat hållas igång är vi många som är tacksamma för. I vissa områden har dock frånvaron i förskolan varit upp till 80 procent.

Vi mötte talman Andreas Norlén som tillsammans med Stiftelsen Sveriges nationaldag har tagit fram ett koncept för hur man trots restriktioner ändå kan genomföra ett nationaldagsfirande. Firandet på Skansen är inställt men det blir någon form av livesändning i SVT.

Skypemöte med kommunledningar

Länets kommuner arbetar för högtryck med att bekämpa smittspridning av Coronaviruset. Många av länets kommuner har smitta på äldreboenden och i hemtjänstverksamheter och det råder brist på skyddsutrustning, så leveranser är angelägna. Länsstyrelsens uppdrag att hjälpa Socialstyrelsen att bistå kommunerna med skyddsutrustning är i full gång. Vi har fått begärd sändning från Socialstyrelsen och sett till att rätt saker nått rätt kommun. Vi har haft kontakt med ett antal företag i länet och vidarebefordrat material från dem till kommunerna. Vår insatsstyrka leds av beredskapsdirektör Tiina Johansson och till sin hjälp har hon en trio bestående av Carina Regborn, Patrik Pettersson och Jens Eriksson. Det är verkligen ett ”hands-on-arbete”.

Vi talade också om behovet av en gemensam länskommunikation som tar sikte på kommunernas gemensamma situation och utmaningar. Vi behöver berätta om det täta samarbete mellan offentliga aktörer; stat- region - kommuner som är etablerat. Vi bistår och hjälper varandra för att på bästa sätt tillsammans hantera krisen.

Skypemöte med civilsamhället

Vi har kontinuerlig kontakt med länets frivilligorganisationer. De utgör alltid en stark och värdefull resurs i samhället och inte minst i kristider. Man anpassar verksamheten efter behov och med hänsyn taget till restriktioner. Här följer ett axplock av information från frivillorganisationerna:

 • Röda Korset har volontärer igång i flera av länets kommuner. Dock har efterfrågan inte varit särskilt stor. Språkcaféer har ersatts av språkpromenader. Man bistår med tillverkning av visir.
 • Stadsmissionen samordnar frivilliga i 24 medlemsförsamlingar. Man håller igång verksamhet för hemlösa och missbrukare och planerar platser för hemlösa som sjukhusvårdats.
 • Rädda Barnen har information på flera språk och app om hur man pratar med barn om Corona.
 • Svenska Kyrkan har ingen kö till begravning för närvarande. Ser social oro bland nya grupper som söker sig till kyrkan. Svenska Kyrkan har också ekumenisk utomhusverksamhet på Stortorget i Örebro.
 • Linde Bergslagsförsamling har körövningar utomhus och barngrupper kan prenumerera på pysselpaket. Funderar över hur man får uthållighet i verksamheten.
 • Syrianska församlingen har stängt men öppnar för begravning. Gör tv-program med träning för äldre.
 • RF-SISUs klubbar är starkt påverkade och oroliga förmedlemstapp då många verksamheter inte kan hålla igång. Planerar för sommaridrott.
 • Tegelbruket digitaliserar studiestödet med hjälp av Örebro universitet. Man håller öppet för mindre grupper och ger särskilt stöd till ungdomar som inte har möjlighet till vuxenstöd hemma. Planerar för mer sommaraktiviteter i år, särskilt i Markbacken. Oroar sig för att kolloverksamhet ej ska kunna genomföras.
 • Karlskoga Kvinnojour ser en minskning av nya kontakter och även från socialtjänsten. Tror inte att behovet minskat men att kvinnor inte har möjlighet till kontakt.
 • Örebro Tjejjour har en 30-procentig ökning på sin chatt.
 • Möckelnföreningarna som är ett paraply för 143 föreningar i Karlskoga- Degerfors har gjort en enkät som visar att 83 procent av föreningarna i sin verksamhet är starkt påverkade av Corona.

Vi har en kris som påverkar varje del av samhället och varje person i vårt land. Mycket talar för att vi inte nått toppen ännu vad gäller smittspridning i vårt län. Nu gäller det att hålla ut och fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd.

Vi får glädjas åt att våren är i antågande. Den kan ingen stoppa – inte ens ett virus. Det blir grönare, vackrare, blomrikare, soligare och varmare för varje vecka.

Kontakt