Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länet bidrar med inspel till strandskyddsutredningen

En vecka då vi utsett årets matentreprenör, kommit med inspel till strandskyddsutredningen, övat totalförsvar med länets kommuner, tackat av kollegor som går i pension och firat Örebro universitets årshögtid.

Besök av strandskyddsutredningen

Utredare Catharina Håkansson Boman kom tillsammans med sitt sekretariat för att möta länsstyrelsen och länets kommuner. Vi hade, när vi inbjöd dem, en tydlig idé om vad vi skicka in i utredningen. Direktiven medger att de gör stora förändringar. Och det behövs. Det är skillnad på exploateringstryck i Stockholms skärgård och landsbygdskommuners sjönära lägen. Utredningen har möjlighet att föreslå en differentiering på strandskydd. Vi ville också skicka med att ett generellt borttagande av strandskydd kring dammar och småsjöar behövs. Vi har dyrköpta erfarenheter av vad strandskydd på 100 meter kring våra 600 dammar i länet medför. En hel del andra medskick gjordes också av såväl länsstyrelsen som från kommunerna.

Länsstyrelsen medarbetare ger förslag till Strandskyddsutredningen  om hur en bättre lagstiftning kan se ut.

Länsstyrelsen medarbetare ger förslag till Strandskyddsutredningen om hur en bättre lagstiftning kan se ut.

Totalförsvarsövning

Tre dagar denna vecka har länsstyrelsen lett Totalförsvarsövning med länets kommuner. Tre kommuner i taget har fått öva på vad höjd beredskap, alltså en situation där risk för krig eller krig har beslutats av regeringen. Höjd beredskap har inte övats på många år, men nu säger omvärldsanalyser att ett angrepp på Sverige är inte troligt men kan inte uteslutas. Det har varit bra diskussioner och lärande genom samtal.

Matverk

Två mattävlingar i länet har delat ut sina priser. Länsstyrelsen har arrangerat "Matverk" under några år där en primärproducent ska skapa en ny produkt tillsammans med en förädlare och tillsammans med en marknadsförare få ut produkten på marknaden. Det blev en surdegspasta som vann. Tävlingen " Årets Matentreprenör togs hem av företaget Bredsjö Mjölkfår där Sara Saffare tillsammans med Carl Johan Granqvist ar ett familjeföretag till nya höjder.

Vinnare av Årets Matentreprenör i Örebro län: Sara Staffare och  Carl Johan Granqvist.

Vinnare av Årets Matentreprenör i Örebro län: Sara Staffare och Carl Johan Granqvist.

Kollegor som går i pension

I 42 år, 3 månader och 28 dagar har Aida Cerdenas varit anställd på länsstyrelsen. I fredags avtackade vi Aida som nu går i pension. Samtidigt gjorde Pelle Grahn som jobbat ungefär lika länge sin sista arbetsdag. Till Aidas tårtkalas kom också några tidigare anställda och numera pensionärer för att vara med. En kvinna berättade att hon faktiskt varit på länsstyrelsen i 44 år. Det är svårslagna rekord. Hon hade liksom Aida bytt såväl enhet som arbetsuppgifter åtskilliga gånger. Pelle har jobbat med kalkning genom åren men också haft många andra arbetsuppgifter. Länsstyrelsen har verkligen varit en arbetsplats i förändring genom att våra uppdrag från regeringen sett så olika ut under olika tider.

Örebro universitets årshögtid

I världen finns cirka 20 000 universitet. Att vara bland de 400 bästa är en stark prestation för ett så ungt universitet som Örebro. Men där ryms en fullsortimentsbutik idag och man har såväl en modernitet som kvalitet. Det gör att söktrycket är mycket stort. Att Örebro Universitetssjukhus två år i rad korats till Sveriges bästa universitetssjukhus är delvis en följd av ett duktigt universitet. De två går hand i hand i ett ömsesidigt beroende. Årshögtiden firade många nya doktorer och professorer. Den efterföljande banketten måste vara Sveriges bästa. Med temat " Bildningsglädje" hade Hotell- och restauranghögskolan i Grythyttan skapar en kreativ måltid utöver det vanliga och Fredrik Berglunds studentsångare tog oss till nya höjder. Inspirerande tal fyllde kvällen med både bildning och glädje.

Festlig årshögtid på Örebro Universitet.

Festlig årshögtid på Örebro Universitet.

Kontakt