Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nytt år, nytt regleringsbrev
och ny minister

Civilministern Lena Micko (i mitten) på besök i residenset.

Så var verksamheten i full gång igen efter julledighet. Bland annat har vi haft besök av vår nya civilminister Lena Micko.

Vi har en ny budget och ett nytt regleringsbrev att arbeta efter. Mycket är sig likt men några nya uppdrag har tillkommit. Exempelvis ska vi arbeta mot granbarkborrarna, utveckla tillämpningar i myndigheten vad gäller barnkonventionen som nu blir lag samt stödja kommunerna i deras arbete, beakta äganderätten när det handlar om grön infrastruktur samt fortsatt uppdrag för oss i Örebro att sammanställa bilden av statlig service och statlig närvaro i hela landet.

Civilminister Lena Micko på besök

Vår " egen minister", ministern för statlig förvaltning, civilminister Lena Micko, kom på besök. Hon tillträdde i oktober och har ett förflutet som KSO i Linköping men också som ordförande för SKL. Hon har alltså en utmärkt överblick över en mängd sakområden, men har ju inte sett länsstyrelserna inifrån. Det var anledningen till att jag bjöd in henne och det blev en väldigt bra dag. Hon var kunnig och intresserad och vi hann diskutera en mängd olika frågor och behov. Först fick hon möta all personal på länsstyrelsen och sedan gick vi igenom all vår verksamhet med fokus på aktuella frågor. Vid pressträffen fokuserade vi på en fråga jag lyfte med henne redan i oktober, kort efter tillträdet. Jag fick redan under våren signaler från några kommuner om att andra kommuner nära storstäder kontrakterade hyresvärdar som hade lediga bostäder och erbjöd sig att betala hyran i den nya kommunen i några månader. Det handlade om personer med behov av försörjningsstöd, stora familjer, nyanlända vars ersättning upphört. Det kallas social dumpning och är ett omoraliskt och ojuste sätt att agera kommuner emellan. Det innebär stora påfrestningar på de mindre kommuner i vårt län som är utsatta för detta. Civilminister kommer att i kommande vecka möta 19 kommuner från hela landet som är utsatta, varav tre kommer från vårt län.

Möte med landshövdingarna

Vi körde igång direkt också med ett landshövdingemöte. Denna gång inleddes med en lunch där de landshövdingar som avgått under året avtackas. Ölandshövdingarna Liselotte Hagberg i Sörmland och Ingrid Burman i Kronoberg avtackades och efterträdare är utsedda, Beatrice Ask i Sörmland och Maria Arnholm i Kronoberg.
På det efterföljande mötet mötte vi bland annat Svenska Kraftnäts nya generaldirektör, Lotta Medelius Bredhe, som berättade om de stora utbyggnadsplaner man har för de närmaste tjugo åren. Mest ska byggas ut i Mellansverige. En av de allra första åtgärder handlar om att bygga kapacitet från Norrland till Örebro, där nuvarande 220 kV- förbindelse ska ersättas med en 400 kV.

Landshövdingarna Liselotte Hagberg och Ingrid Burman tackades av.

MSB:s generaldirektör Dan Eliasson kom också till landshövdingemötet och undrade över hur det går för kommunerna med utbyggnaden av civilt försvar. Han har varit på väg på besök hos oss i Örebro två gånger men lämnat återbud så nu letar vi nytt besöksdatum.

Middag med Sigvard Marjasin – 90 år

Förre landshövdingen Sigvard Marjasin fyllde 90 år strax före jul. När jag skulle uppvakta visade det sig att han var bortrest på kryssning i Karibien. Nu bjöd han på middag i fredags. Han hade själv dukat vackert, gjort snittar, lagat trerätters med Tore Wretman recept och skötte själv serveringen och hann också konversera de tio gästerna. Tänk om man får ha den energin, livslusten och viljan när och om man fyller 90. Han är en fantastisk person.

Kontakt