Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mot julen med stormsteg

Nu går vi mot julen med stormsteg. Men som vanligt är det mycket som behöver bli klart innan helgdagarna breder ut sig. Bråda tider, inte bara i tomteverkstaden.

Insynsråd

Det fjärde och sista Insynsrådet för året innehöll förstås aktuella frågor men vi gör alltid fördjupningar på några områden. Därför tog vi extra mycket tid för att åskådliggöra våra uppdrag på det skogliga området. Vi ska ju bilda och sköta naturreservat men har också satt igång arbetet med att ta fram ett regionalt skogsprogram. Ett annat fördjupningsområde var den tilltagande problematiken med en ökande vildsvinsstam. Här har nu nya jaktmedel ställts till förfogande och utredning pågår som ska underlätta att köttet kommer konsumenter till del i ökad utsträckning. Vi avtackade Wendla Torstensson som stiger av sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Lekebergs kommun och även varit en aktiv ledamot i vårt Insynsråd.

Landshövdingemöte

Månadens landshövdingemöte var förlängt och vi hann diskutera en mängd frågor. En sådan var om länsstyrelserna kan bli Fossilfria till 2025 eller 2030. Självklart måste vi som myndigheter gå före i klimatarbetet. Vi kan ha mer av Skypemöten och därmed undvika resor. Vi kan successivt byta ut vår bilpark och förhoppningsvis kommer mer av klimatsmarta bilar som också funkar i skoglig terräng där våra medarbetare ofta måste sig fram.

Vi träffade också näringsminister Ibrahim Baylan som hade ett intressant resonemang om länsstyrelserna har blivit för tillsynstunga i förhållande till resurser och verktyg för att främja tillväxt. Vi var många som betygade att han är något viktigt på spåren och uppmanade honom att ta det vidare med sina ministerkollegor.

ÖB Micael Byden kom också på besök för att berätta om status hos Försvarsmakten när det gäller deras utbyggnadsarbete och han betonade att det civila försvaret måste byggas ut i samma takt. Vi ser också fram emot den största Totalförsvarsövning som ägt rum på 30 år. Många myndigheter och alla kommuner kommer att vara med. Den går av stapeln 2020, men har faktiskt redan smygstartat i vissa delar.

Möte med SKR

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har bytt namn till SKR, Sveriges kommuner och regioner. Det är följdriktigt eftersom alla landsting nu är omvandlade till regioner. Då och då möter vi landshövdingar ledningen för SKR för att diskutera gemensamma angelägenheter. Denna gång handlade det om bland annat om civilt försvar och den psykiska ohälsan.

Möte med ledningen för SKR.

Möte med ledningen för SKR.

Nobelfest

Så fick jag och maken möjlighet att gå på årets Nobelfestligheter med prisutdelning i Konserthuset och bankett i Stadshuset. Årets mest remarkabla klänning hade vår "egen" minister Matilda Ernkrans. Gjord av papper av designers som verkligen tagit ut svängarna. Jätteläcker. Roligt var också att Svenska Kammarorkestern från Örebro stod för de musikaliska inslagen under banketten. De gjorde det med bravur.

Forskningsminister Matilda Ernkrans, tillförornad landshövding från Kalmar Cecilia Schelin Seidegård och landshövding för Örebro län Maria Larsson, finklädda på Nobelfesten.

Stiligast på Nobelfesten: Forskningsminister Matilda Ernkrans. Med på bilden är också tf landshövding från Kalmar: Cecilia Schelin Seidegård.

Gregor Zubicky, konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern.

En nöjd konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern, Gregor Zubicky. I bakgrunden exempel på de fantastiska blomsteruppsättningarna.

Får man önska något inför kommande vecka är det mer av kallt väder och att nederbörden som faller så rikligt över oss denna höst, och som åstadkommit höga flöden i vissa av länets vattendrag, byts mot snö som lägger sig i ett vitt vacker täcke över stad och land.

Kontakt