Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kulturarv, vindkraft och natur för alla

Soliga höstdagar då solen glittrar i röda lönnar blandas nu med höstrusk och regndagar. Och visst blir livet som bäst när man får lite av båda dessa ingredienser.

Öppet hus i Kårsta kvarn

En riktig regndag fick jag på plats se vad Länsstyrelsens medel kan betyda för kulturarvsrestaurering. Kånsta kvarn har fått nya spånor på hatt och väggar. Roligt att veta är, att en man på blott 35 år lärt sig hantverket med att lägga spåntak. Det är en omständlig procedur med blötläggning i omgångar. Med tanke på hällregnet denna dag blev det verkligen en funktionstest. Och visst höll taket regnet utanför. Inne i kvarnen, som Ernst renoverat, var det varmt, vackert och ombonat. Kvarnen bär en viktig berättelse om svunna tider där den står mitt ute bland sädesfälten. Den har nu fått en ny funktion som samlingsplats i Hallsbergs kommun. Många besökte Öppet hus i kvarnen i helgen.

Glad ordförande i kommunstyrelsen Magnus Andersson, framför nyspånad kvarn.

Glad ordförande i kommunstyrelsen Magnus Andersson, framför nyspånad kvarn.

Tillgänglig natur för alla

Dagen därefter var det strålande höstsol, och tur var väl det. Länsstyrelsen arrangerade årets Friluftsseminarium utomhus. Temat var Friluftsmål 1: Tillgänglig natur för alla. Ute vid Rynnigeviken har Örebro kommun gjort i ordning Stora Hjortstorps ladugård till en fungerande konferensbyggnad. Seminarier och workshops liksom morgonkaffet intogs till allra största del utomhus med inriktningen att göra så mycket " verkstad" som möjligt. Vi har 280 naturreservat och två nationalparker. Mycket har en hög tillgänglighetsgrad och vi behöver fler entreprenörer som kan bidra till att utveckla friluftslivet på fler platser. Antalet besökare i Tivedens nationalpark har ökat med 24 procent i år och förra året ökade de med 20 procent. Vilken tillväxt! Det finns plats för fler entreprenörer för att utveckla naturupplevelserna än mer.

Friluftsseminarium i Stora Hjortstorp.

Friluftsseminarium i Stora Hjortstorp.

Invigning av vindkraftparken Kronoberget

I torsdags invigdes vindkraftparken Kronoberget. Det är Stena Renewable som byggt 16 kraftverk som kommer att producera mer än vår nuvarande tototal produktion i länet. Regeringen har satt upp målet att vi 2040 ska ha 100 procent förnybart. Då kan vindkraften göra nytta. Den 16 nya verken sparar koldioxidutsläpp som är i samma storleksordning som hela Örebro kommuns 67000 bilar. Det är ju fantastiskt.

presentation med information om att vindkraftverk byggs ut motsvarande en halv kärnkraftsreaktor per år, vindkraften har fördubblats på fyra år, i takten vi har nu når vi 70 TWh till 2030 - Sveriges utsläpp minskas då med hälften.

Mera vindkraft i länet.

Samhall utser årets eldsjäl och årets företagare

Samhall delar ut årliga priser till årets eldsjäl och årets företagare, också regionalt. Det handlar om att personer med funktionsvariationer ska ha plats på arbetsmarknaden. Jag hade förmånen att få dela ut detta viktiga pris till årets företagare i vår region, vilket blev SBAB. Årets eldsjäl blev Lars Lerin för hand tv-produktion "Lerins lärlingar".

Lars Lerin blir regionens Eldsjäl om Samhall får bestämma.

Lars Lerin blir regionens Eldsjäl om Samhall får bestämma.

Invigning av Möjligheternas spegel och Ulvgryts stenar

Helgen bjöd på två invigningar. Länsmuseet öppnar en utställning Möjligheternas spegel, sinnenas begär. Vi backar 200 år i tiden men utställningen adresserar också hållbarhetstänkande framåt i tiden. Ett intressant sätt att knyta samman dåtid med framtid.

Skylt från Länsmuseets nya utställning på Örebro Slott.

Tänkvärt från Länsmuseets nya utställning på Örebro Slott.

Den andra invigningen innebar att vi gjorde Ulvgryts stenar till ett immateriellt kulturarv, för att platsen rymmer såväl sägnen om jätten Rise som berättelse om Hedengren från Riseberga gård som fick sin uppenbarelse just vid dessa stenar och blev väckelsepredikant. Det visade sig dock när vi grävde i arkiven att Ulvsgryts stenar utnämnts till fridlyst Naturminne redan 1927. Så nu kunde vi konstatera att denna fridlysning vunnit laga kraft!

Skylt om minnesplatsen Ulvsgryts stenar

Ulvsgryts stenar - minnesplats värd att besöka.

Kontakt