Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ett län fullt av engagemang

Engagemang är ett ämne som jag fått att tala om i Almby församlingshem. Jag möter så mycket av den varan i mitt arbete.

Det finns hos alla föreningar och församlingars medlemmar. Tänk de flera hundra körsångare som sjunger om ljus utanför Örebro slott i allhelgonatid. Eller alla fotbollstränare och scoutledare som troget vecka efter vecka infinner sig för att ta hand om barn som därmed får en aktiv fritid. Jag hade 45 Röda Kors-volontärer på kaffe i veckan och passade på att tacka dem för deras engagemang i skilda verksamheter som secondhand butik, väntjänst, läxhjälp och mycket annat.

Volontärer från Röda Korset tittar in på kaffe.

Volontärer från Röda Korset tittar in på kaffe.

Engagemang i arbetslivet

Men engagemang finns också i arbetslivet. På länsstyrelsen möter jag massor av engagerade medarbetare som brinner för att fullgöra sina uppgifter på bästa sätt. På Kävesta folkhögskola fick jag berätta om vad länsstyrelsen har för uppdrag – och det är som bekant mångfacetterat. Den kvällen inleddes med musikframträdanden av skolans elever på såväl jazz som klassisk linje. Jag har haft många tillfällen genom åren att göra just detta och varje gång fylls jag av stolthet över alla de viktiga uppdrag vi har.

Engagemang i att utbilda om Artificiell intelligens (AI)

En verkligt engagerad person är Amy Loufti som är professor i AI på Örebro universitet. Vid ett tidigare tillfälle när vi möttes uppkom idén att utbilda myndigheter och politiker om grunderna i Artificiell Intelligence samt fundera över vad AI kan användas till för att uppnå effektivitets- och kvalitetsförbättringar i våra verksamheter. I fredags var vi 27 personer från Länsstyrelsen som satte oss på skolbänken hos Amy. Dagen avslutades med en inbjudan att komma med idéer om samarbeten inom Impact lab. Universitetet önska utveckla samarbeten inom AI med det offentliga. Det vill vi också!

Professor Amy Loufti är en fantastisk pedagog och inspirationskälla.

Professor Amy Loufti är en fantastisk pedagog och inspirationskälla.

Engagerade länsbor på Stockholms slott

Veckan avslutades med fredagsmys på Stockholms slott. Den årliga Sverigemiddagen ägde rum, då kungen och drottningen bjuder in representanter från alla län för att de uträttat viktiga saker för sitt län och för sitt land. Från Örebro län kom Gregor Zubicky med hustru, han är konstnärlig ledare för Svenska Kammarorkestern och blev årets Örebroare, Zilenzios ägare, Marie Lindqvist Pahlstedt och Jenny Hellden som byggt ett exponerande och lönsamt företag med egna produkter i form av ljudabsorbenter samt Björn Lagerman med hustru som med AI teknik i sitt företag Beescanning kan hindra varroaparasiten att döda de viktiga bisamhällena. Det blev en mycket trevlig kväll där kungen i sitt tal hyllade alla dessa församlade engagerade personer.

Glada Örebrogänget på väg till middag på Stockholms slott.

Glada Örebrogänget på väg till middag på Stockholms slott.

Kontakt