Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingemöte och Öppet slott

En vecka med en resa till Öland för sommarmöte med landshövdingarna. Där besökte vi bland annat forskningsstationen Linné och Eketorps fornborg. Veckan bjöd också på avspark för ung företagsamhet på residenset samt Öppet slott under helgen, med bland annat konstutställning och smakprov av lokalproducerad guacamole på bondbönor.

Landshövdingemöte

Varje år samlas landshövdingarna till ett sommarmöte ute i landet. Det bjuder förutom vanligt möte också på studiebesök. I år höll vi till i Kalmar län och det blev en intressant och späckad heldag på Öland.

Vi inledde på forskningsstationen Linné, belägen i kanten på Alvaret. Där har man under många år samlat insekter och upptäckt en rad nya arter som Linné själv aldrig såg. Mest myggor och flugor förstås för dem finns det flest av. Ett spännande och viktigt forskningsområde där det finns skäl att oroa sig då de små minskar i antal. Därmed blir det mindre fågelmat, färre fåglar osv. Ekosystemen rubbas, insekterna är grunden till balans.

Forskningsstation där insekterna står i centrum.

Forskningsstation där insekterna står i centrum.

Vi fortsatte till Mörbylånga vattenverk där världsunika projekt pågår. Från borrade brunnar i strandkanten tar man bräckt vatten, blandar med spillvatten från Guldfågelns kycklingslakteri och renar detta till dricksvatten. Vattenbristen är högst aktuell även i år på Öland. Här behövs mycket av nytänkande för framtida behov.

Presentation vid Mörbylånga Vattenverk

Mörbylånga Vattenverk

Eketorps fornborg kan berätta mycket av vår historia och det görs på ett dramatiskt och levande sätt genom guiderna från Kalmar länsmuseum. På Ottenby fågelstation fick vi se ringmärkningen av fålar. Så viktig verksamhet för att veta utvecklingen för olika arter.

Blåhake vid Ottenby fågelstation

Blåhake vid Ottenby fågelstation

Eketorps fornborg

Eketorps fornborg

Ung företagsamhet

Det var fantastiska berättelser som bjöds när 43 UF- lärare och en före detta UF- företagare samlades i residenset för avspark på terminen. Vi fick berättelser om hur mycket det kan betyda för elevers självförtroende att starta, driva, utveckla och ofta lyckas med sitt företag. Det behöver vi - i länet och i landet. Antalet entreprenörer har minskat, inte minst på den kvinnliga sidan. I Örebro län ligger vi under riksgenomsnittet vad gäller antalet företag så det finns verkligen plats för fler. En glädjande nyhet, och kanske ett trendbrott, är att första kvartalet i år ökade nyföretagandet i Örebro län näst mest i landet. Hela 25 procents ökning jämfört med första kvartalet 2018.

Ung företagsamhet har upptakt.

Ung företagsamhet har upptakt.

Öppet slott

Vi har nu gjort det till en tradition att inte bara öppna upp residenset för besökare lördagen före första advent. Vi gör det också i augusti för att även erbjuda turister ett besök. I år hade vi 15 olika nationaliteter som tittade in. Vi gör det tillsammans med Örebrokompaniet och eftersom den fantastiska utställningen Paper Magic pågår där hade vi pappersremsa även på residenset. Konstutställning av Örebro konstskola, föreläsning av Billerud Korsnäs om innovationer av förpackningar, papperspyssel för barnen och lokalproducerade guacamole på bondbönor att smaka på. Uppskattat som vanligt av de cirka 600 besökare som kom.

Programblad från Öppet slott

Öppet slott

Friluftsmuseum återinvigt

Ända sedan sekelskiftet har vi ägnat oss åt friluftsliv. Det är ett härligt ord. Fri luft att andas, gratis att vara i naturen. Men viss utrustning kan behövas. En ryggsäck, en temos med kaffe, en ulltröja, en anorak och på vintertid skidor eller skridskor. Vill du ha en nostalgitripp och inse hur mycket materialet har utvecklats så gör ett besök på det Friluftsmuseum som nu flyttat från Ånnaboda till Naturens teater i Rånnesta. Gratis entré - precis som luften!

STFs ordförande Håkan Söderman är glad åt Friluftsmuseet.

STFs ordförande Håkan Söderman är glad åt Friluftsmuseet.

Kontakt