Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Företagande och arbetsmarknad i fokus

Årets företagare i Örebro län, Robert och Richard Björk

Årets företagare i Örebro län, Robert och Richard Björk

En vecka med företagande och arbetsmarknad i fokus, bland annat med besök av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och prisutdelning till årets företagare i Örebro län, Robert och Richard Björk. Veckan bjöd också på en resa till trakterna kring Tiveden med Viltförvaltningsdelegationen där vi träffade fårbönder och tittade på rovdjursavvisande stängsel.

Studiebesök på S.S.E

Jag inledde veckan med att besöka företaget vid Olofsbergsgruvan i Gyttorp. De är nu Schweizägda och har bytt ut Norab mot SSE. Här tillverkas sprängämnen för civila ändamål och man har de senaste åren investerat i såväl nya maskiner som nya lagerbyggnader. Deras konkurrensfördel är snabba leveranser vilket medför att man måste ha lagerhållning. Vd Bo- Göran Johansson med medarbetare tog oss med på en intressant rundvandring på det stora området.

Medarbetare på SSE på lagret.

Besök på SSE

Årets företagare i Örebro län

Det kan inte finnas för många entreprenörspris. Entreprenörer är modiga människor som riskerar för att kunna investera, som jobbar långt efter kontorstid och som sällan får veta att de genom att skapa arbetstillfällen lägger grunden för den välfärd som sedan komma alla medborgare till del.

Företagarnas pris regionalt delar vi nu enligt tradition ut på residenset. Det är högtidsstunder. Det finns lokala pristagare från kommunerna utsedda. Alla bjuds på lunch och sedan förkunnas vem som vinner regionalt och därmed får åka till Stadshuset för att tävla på nationell arena.

Årets vinnare blev bröderna Robert och Richard Björk som framgångsrikt ökat omsättning och antal anställda i företaget Edekyl & Värme AB. Inte minst efterfrågan på nya energisnåla kylar hade gynnat företagets snabba tillväxt. Grattis! De var glada, tyckte det var roligt att driva företag och hade med extraordinär personalpolitik skaffat och behållit kompetens trots hård konkurrens.

Arbetsmarknadsministern på besök

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har ju blivit nominerad som EU-kommissionär så vi var glada att hon trots det kom som hon lovat. Alla kommuner och regionen var samlade för ett möte på residenset. Ylva är väldigt pedagogisk och kunde besvara frågor och därmed minska en del av kommunernas oro. Hon betonade att arbetsmarknadspolitiken fortsatt ska vara statlig, att matchningsarbetet redan idag görs till 60 procent av fristående aktörer och att det i alla kommuner ska finnas utrymme för fysiska bokade möten för dem med komplexa behov. Hon uppmanade kommunerna att använda sina statliga medel som de erhållit för utbildning och omforma grundvux för att ta emot de med stora behov.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på besök.

Viltförvaltningsdelegationen på resa

Veckan avslutades med att tillsammans med viltförvaltingsdelegationen göra en resa till trakterna kring Tiveden för att titta på de rovdjursavvisande stängsel som Länsstyrelsen delar ut bidrag till. Vi fick också träffa ett par olika fårbönder som varit utsatta för vargangrepp. Det var gripande att höra dem berätta hur fårhjorden år efter angreppen fortfarande var så rädda att det inte gick att närma sig dem.

Viltförvaltningsdelegationen på resa i trakterna kring Tiveden.

Viltförvaltningsdelegationen på resa i trakterna kring Tiveden.

Slottsnyckeln är tillbaka!

För 49 år sedan hade Round Table Sverige ett riksmöte i Örebro. Round Table Sverige är som Rotary men för yngre personer. Man hade besök av den finska motsvarigheten som hade som vana att på väg till festen, som i detta fall ägde rum på Örebro slott, stjäla någon present som sedan kunde överräckas till värdlandets ordförande. De överräckte vid detta tillfälle en " Slottsnyckel" som de enligt egen utsago tagit från slottsporten.

Jag blev kontaktad av den dåvarande ordförande som nu efter 49 år ville ge tillbaka nyckeln. Han hade med sig ett gäng ordföranden från olika delar av Sverige - de brukade fortsatt träffas en gång om året och eftersom de denna gång skulle ses i Örebro passade det bra att återbörda nyckeln. Det var en stor och ståtlig nyckel jag fick motta och nu återstår jobbet med att se i vilken port den passar!

Kontakt