Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Papperskonst och kommunbesök

Besök i såväl Hallsberg som Kumla under veckan. Två kommuner där befolkningen ökar. På Örebro slott har utställningen Paper Magic invigts, väl värt ett besök!

KSO Magnus Andersson

Visst kan man känna underbar kardemummadoft?

Kommunbesök - Hallsberg

Kommunstyrelseordförande Magnus Andersson hade tidigt på morgonen bakat kardemummakaka som doftade ljuvligt när vi anlände kl 09.30. Också nya kommundirektören Lena Fagerlund var med. Man gläds över att befolkningen ökar och det sätter i sin tur tryck på fler bostäder. En ny förskola och ett nytt vårdboende är andra omfattande investeringar framöver. Järnvägsknuten är fortsatt betydelsefull för investeringar och företagsetableringar. Det gynnsamma geografiska läget har varit och är fortsatt en bra förutsättning för en växande kommun.

Kommunbesök - Kumla

Vi inledde med ett mycket intressant besök på Ericssons. Här ryms inte lika många anställda som förr, men en mycket intressant utveckling inom 5G som är världsledande.

Därefter fick vi möjlighet att träffa kommunstyrelseordförande Katarina Hansson och kommundirektör Daniel Jansson Hammargren. Kumla har en positiv befolkningsutveckling och många vill flytta till kommunen. Men det är många hinder på vägen till ny byggnation. Behov av arkeologisk utgrävning, förorenad mark, jordbruksmark, buller på grund av järnvägen som går rätt igenom staden. Detta talade vi en hel del om. Intressant var också att höra hur de tänker kring välfärdsteknologi som ett sätt att klara kompetensförsörjningen.u!

På Ericsson i Kumla.

På Ericsson i Kumla.

Rörelsenätverk bildat

Sista konferensen innan semestrar tar vid handlade om "Jämställd fritid, fysisk aktivitet och folkhälsa". Länsstyrelsen arrangerade tillsammans med Region Örebro län och med i arbetet som vi kallar rörelsenätverket är också ÖLIF, Örebro universitet, Örebro kommun och Handelskammaren.

Det finns saker att oroas över. Som att fetma hos kvinnor ökat i länet från 12 procent år 2012 till 16 procent år 2018. En verkligt dramatisk ökning på kort tid. Fortfarande är det fler män än kvinnor som har en " osund övervikt". En av poängerna med konferensen var att det aldrig är för sent att ändra vanor. Man kan både förbättra sin hälsa och sitt välbefinnande genom mer rörelse och bättre matvanor.

Paper Magic

Tänk att ha både Open Art och den nyinvigda utställningen Paper Magic på Örebro slott att locka besökare med i sommar. De Borschgrave heter den belgiska konstnärinnan som skapar medeltida klädedräkter i "bara" papper. Färgrikt, vackert och väl värt ett besök.

Paper Magic!

Paper Magic!

Pressträff om klimatförändringar och krishantering

Det är en lagom blandning av sol och regn. Första vallskörden är bra och snart bärgad. Men vi vet att saker och ting snabbt kan förändras. Därför är vi mer på tå än någonsin tidigare för att tidigt kunna sätta in åtgärder. Det geografiska områdesansvaret är tydligt och har styrt också vår semesterplanering på länsstyrelsen. I onsdags beskrev vi på en presskonferens hur läget är i länet och vilka förberedelser vi vidtagit. Det blev informativ rapportering i såväl NA som P4 och SVT Örebro. Midsommar bjöd vackert väder i stora delar av landet så alla planerade utomhusaktiviteter kunde säkert genomföras. Det är en underbar tid just nu!

Anita Norin, Maria Nordkvist och Peder Eriksson medverkade på pressträff om förberedelser för klimatförändringar.

Anita Norin, Maria Nordkvist och Peder Eriksson medverkade på pressträff om förberedelser för klimatförändringar.

Kontakt