Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Klimatpris och uppdrag att kartlägga statlig service i kommunerna

Vinnarna av Klimatpriset, Schleman Athoraya och Sara Hillersberg

Vinnarna av Klimatpriset, Sara Hillersberg och Schleman Athoraya.

Arbetsförmedlingens sparbeting innebär att endast Örebro och Lindesberg kommer ha kvar sina kontor. Samtidigt har Länsstyrelsen fått i uppdrag att kartlägga statlig närvaro och service i kommunerna. Schleman Athoraya och Sara Hillersberg får årets Klimatpris. Och unga lantbrukare i Fellingsbro/Frövi visar på framtidsplaner som länet och Sverige behöver.

Om statlig närvaro i våra kommuner

I torsdags kom beskedet att Arbetsförmedlingens sparbeting för länets räkning innebär att endast kontoren i Örebro och Lindesberg blir kvar. Det är naturligtvis en stor omställning och det har väckt en stor oro bland kommunerna. Vi har sänt en rapport från vårt möte med kommunerna till arbetsmarknadsministern.

Samma dag fick länsstyrelserna ett uppdrag att kartlägga statlig närvaro och statlig service i alla kommuner. Länsstyrelsen i Örebro fick ansvaret att samla in alla rapportering från hela landet och leverera detta redan 31 maj. Dessutom ska vi till den 15 augusti lämna förslag på metodstöd för kontinuerligt analys av statlig service. Det är uppenbart att regeringen avser återkomma med förslag som kan leda till en ökad statlig närvaro i landet.

Rätt i domstol om lodjur

Efter genomförd inventering var vårt förslag att tre lodjur skulle kunna jagas under årets licensjakt. Beslutet överklagades och förvaltningsrätten sa endast två lodjur. Kammarrätten överprövade och gav länsstyrelsen rätt när endast tre dagar återstod av jakttiden. Våra beslut om licensjakt är väl grundade utifrån inventeringsresultat och ansågs av kammarrätten som proportionerlig.

Karlskoga och möte med kommunledning

Tillsammans med länsrådet fortsätter jag vår turné till länets kommunledningar. I Karlskoga träffade vi nytillträdde kommunstyrelseordförande Tony Ring. Den nya ledningen hade en ambitiös agenda med åtgärder för närmaste tiden och man höll just på att rekrytera en ny kommundirektör. Karlskoga vill öka sin befolkning och satsar mycket på ett uppsving på bättre skolresultat för kommunens elever.

KSO Tony Ring i den nyrenoverade fullmäktigesalen i Karlskoga.

KSO Tony Ring i den nyrenoverade fullmäktigesalen i Karlskoga.

Kompetensförsörjning ett hinder för tillväxt

Nästan vilken bransch man än besöker så anger man kompetensförsörjningen som ett hinder för vidare tillväxt. Vi ska vara glada för vårt universitet där en hög andel av studenterna stannar kvar i regionen efter avslutade studier. Men vi är något underförsörjda på yrkeshögskoleutbildningar. Därför bjöd vi ner Yrkeshögskolan generaldirektör för samtal om detta. Flera branscher var med för att illustrera vårt behov.

Nya lantbrukare beredda

Mycket upplyftande var det att göra en rundresa i Fellingsbro/ Frövi trakten och möta fem unga lantbrukare med stora framtidsplaner. De hade alla, genom köp eller generationsskifte skaffat sig en gård. Planerna såg olika ut, någon satsade på ekologisk odling, en annan på potatisodling, en tredje på skog osv. Detta behöver vårt län och detta behöver Sverige.

Klimatpris

Tillsammans med Region Örebro län har vi inrättat ett klimatpris som ska ge inspiration till fler. De delas ut på Promotion morgon och det var verkligen två värdiga pristagare i år. Schleman Athoraya har i sitt företag Örebro Tvätt ersatt olja med biogas i sin ångproduktion. Innovativt och bra. Sara Hillersberg har med sitt företag Ateljé Återbruk inspirerat många genom att omvandla gamla textilier till någonting nytt.

Schlemon Athoraya, årets klimatprisvinnare.

Schlemon Athoraya, årets klimatprisvinnare.

Regionsamarbete

Europa kändes väldigt närvarande i tisdags kväll då regionen hade gäster från andra svenska och europeiska regioner. De var hos mig på kort mingel och det var påfallande hur östeuropeiska regioner söker samarbete åt väst. Det var många representanter från exempelvis Rumänien, Georgien och Albanien. Bara så bygger vi fred och stabilitet i Europa. Ett tätare samarbete och en ökad förståelse men också intresse för varandras sätt att leva.

Olika europeiska nationaliteter i trångt mingel på residenset.

Olika europeiska nationaliteter i trångt mingel på residenset.

Kontakt