Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingemöte och träff med talmannen

Fick ett kort möte med vår nya kulturminister Amanda Lind.

Jag har haft förmånen att få vara väldigt frisk i mitt liv. Det har inte blivit många sjukdagar. Men i veckan grep barnbarnsbaciller i form av maginfluensa in och förpassade mig till sängläge. Därmed tvingades jag ställa in ett antal möten och också ett föredrag på Kävesta folkhögskola. Alltid trist att ställa in och särskilt med kort varsel. Man inser att man sätter arrangörer i ett prekärt läge. Maginfluensa är intensivt men ganska kort så jag hann komma på benen igen innan veckan var slut.

Talmannen i Sveriges riksdag, Andreas Norlén, har ju blivit en riktig kändis genom en hård exponering under regeringsförhandlingarna. Han bjöd alla landshövdingar på lunch i riksdagen och berättade om riksdagens demokratisatsning. Talmannen kommer under mandatperioden att göra resor till alla län och man har tagit fram ett koncept för hur ett sådant besök kan gestaltas. Man har också tagit fram en mobil utställning som erbjuds Länsmuseer. Demokratin kan inte tas för given, inte ens i vårt land, särskilt inte i vår tid.

Civilminister Ardalan Shekarabi är vår minister också denna mandatperiod. Han har kvar samme statssekreterare, Alejandro Firpo. Shekarabi betonade, när vi träffade honom på landshövdingemötet, att han utifrån sommarens bränder insett hur viktigt det var att inte det geografiska områdesansvaret slås sönder. Han vill därmed arbeta mot att Räddningstjänstutredningen förslag blir verklighet.

Vidare tog Ardalan upp Riksrevisionens rapport om regeringens styrning av länsstyrelserna. Man förbereder en skrivelse till riksdagen där man kommer berätta hur man vill åtgärda Riksrevisionens kritik om bristande styrning. Den ska lämnas senast den 20 maj.

Vi beslöt på landshövdingemötet att ha gemensamma skrivningar i våra budgetäskanden inför budget 2020 kring säkerhet och digitalisering, hållbar samhällsplanering, miljö, skötsel och vatten samt dispositionsrätter. Här är det en styrka att vi alla skriver om samma sak.

Havs och vattenmyndigheten samlade alla berörda GDar och landshövdingar till gemensam konferens. Östersjöns läge som ett av världens mest förorenade hav samt frågor om vattenkraft och energiförsörjning stod på dagordningen. 2040 ska vi ha 100 procent förnybart. Idag står kärnkraften för 39 procent av vår totala energiproduktion. Energieffektivisering kan ersätta en del men långt ifrån allt enligt Energimyndigheten. Vi kan vara glada för vår vattenkraft som idag levererar 40 procent av vår energi, men hur löser vi resten? Det blev ett intressant samtal med många inspel.

Kontakt