Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

I torkans spår med Insynsrådet

Insynsrådet, Maria Larsson och medarbetare på Bråthner AB.

Rösträkningen är nu avslutad och allt har gått bra, även om det nu känns det lite tomt i våra lokaler efter de intensiva dagarna med rösträkning. Insynsrådet har varit på en exkursion i torkans spår, Röntgenveckan invigdes vid Conventum och jag träffade Personliga ombud i Askersund.

Rösträkningen avslutad

Nu är rösträkningen avslutad. I torsdags publicerades landstingsvalet på Valmyndighetens webbsida och så kunde rösträknarna entledigas. Det har varit tomteverkstadskänsla på nedre botten av Länshuset i nästan två veckor. Det har gått väldigt bra. Det känns lite tomt nu när allt är klart och alla försvunnit. Men det är ju faktiskt mindre än ett år tills det är val igen. EU-valet äger rum i slutet på maj 2019.

Insynsrådet på exkursion i torkans spår

Vi tog Insynsrådet med på en exkursion i torkans spår. Vi började med ett besök i Sinnerud utanför Åtorp hos lantbruksföretaget Bråthner AB. Tre bröder driver storskalig mjölkproduktion med 150 kor samt ungdjur, vall- och spannmålsodling samt skogsbruk. De hade under våren färdigställt en stor investering i form av ny ladugård med mjölkrobotar. Det är fantastiskt att se all ny teknik som underlättar arbetet i lantbruket. Bröderna berättade om oron för betet tidigt i somras, om extraarbete med att skaffa vinterfoder på många små enheter och höga extrakostnader för inköp av tilläggsfoder. De vågade inte fundera på konsekvenser av ytterligare en torksommar nästa år.

Sedan åkte vi vidare till Finnerödja hembygdsgård där beredskapsdirektör Tiina Johansson mötte upp tillsammans med räddningsledare Magnus Bern. Magnus beskrev förloppet och utmaningarna kring branden som startade den 13 juli i Finnerödja. Såväl tågtrafiken som trafiken i en riktning på E20 fick stängas av. Tiina beskrev länsstyrelsens uppgifter, vår utlåning av personal till värre drabbade län samt vår uppgift att också på statlig mark arbeta med eftersläckning. Därefter besökte vi också själva brandområdet.

Räddningsledare Magnus Bern

Räddningsledare Magnus Bern berättar om utmaningarna med branden under juli i Finnerödja.

röntgenveckan - presentationsbild från konferens

Invigning av Röntgenveckan

Mer än 1000 personer var samlade till Röntgenveckan som jag invigde på Conventum. En hel vecka varje år samlas alla personalkategorier som arbetar med röntgen till föreläsningar. Det samlar också väldigt många utställare. Teknikutvecklingen går fort även på detta område. På världsutställningen i Shanghai 2010 ledde jag en näringslivsdelegation där ett av företagen visade ett visualiseringsbord med 3D teknik. Nu mötte jag samme entreprenör/ forskare från Linköping som berättade att denna produkt nu sålts världen över. En bra illustration över hur fort det går.

Träffade Personliga ombud i Askersund

Jag for till Askersund för att träffa Personliga ombud från flera län. På länsstyrelsen betalar vi ut delfinansiering till kommuner som använder sig av personligt ombud. Det är inte en obligatorisk verksamhet för kommunerna men idag är det mer än 80 procent av kommunerna som använder sig av detta. Man vet förstås att det förebygger större vårdinsatser från psykiatrin samt att de enskilda personerna får större delaktighet och högre livskvalitet.

Kontakt