Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rösträkning, nyföretagande som växer och Sverigemiddag på Stockholms slott

Fotografi, 

Det råder en febril aktivitet i våra lokaler med rösträkning just nu. Samtidigt som rösterna räknas har det under veckan pågått samtal och möten om viltförvaltning och miniminivåer av vargar, nyföretagande som växer i länet och planer på resort i Hällefors kommun. Veckan avslutades med Sverigemiddag på Stockholms slott där Ulrika och Christer Lundgren från Karlskoga samt Jessica och Claes Sannö från Ösjönäs i Tiveden respresenterade vårt län.

Påsar med röster från valdistrikten.

Påsar med röster från valdistrikten.

Rösträkning

Det råder en febril aktivitet i våra lokaler på nedersta våningen. 32 rösträknare har varit igång sedan morgonen den 10 september. Det är ett grannlaga arbete där såväl studenter som seniorer gör en fantastisk insats. Nu är riksdagsvalet färdigräknat och vi är inne på kommunvalet. Kommun för kommun arbetas igenom, kontrolleras och personrösterna räknas. Det är stora mängder valsedlar som finns förvaras i vårt arkiv. Men kommande vecka är tanken att vi ska vara klara, också med landstingsvalet och sedan kan partierna förhandla om hur makt och inflytande ska fördelas.

Näringsliv på frammarsch

Cirka 1700 nya företag startade i Örebro län förra året. 1051 av dem startade i Örebro kommun. Örebro har gått från plats 101 år 2010 till plats 35 förra året på rankinglistan över nyföretagande. Det är strålande. I veckan hade Nyföretagarcentrum samlat nya partnerföretag på residenset där vi visade på vikten av tillgång på goda mentorer för nya entreprenörer. Flera kunde vittna om vad det betyder för överlevnadsgraden för företag att ha tillgång till erfarenhet, råd och stöd.

Nyföretagarcentrum träffar partnerföretag på residenset.

Nyföretagarcentrum träffar partnerföretag på residenset.

Det många företag ser som ett hinder för att sedan växa vidare är kompetensförsörjningen. Jag deltog på en matchningslunch, dvs 140 företag var samlade och fick anmäla intresse för att ge praktik åt en arbetslös ungdom. Det är ett framgångsrikt sätt att lösa såväl ungdomsarbetslösheten som kompetensförsörjningen. Erfarenheten är att varannan praktikplats leder till en anställning.

 

Holländska investerare har planer på resort.

 

Det växer även utanför Örebro. Jag deltog på ett allmänt informationsmöte i Hällefors kring projektet Lake Resort Bergslagen. Folkets hus var fyllt till brädden. Det är holländska investerare som vill bygga en storslagen resort på Hälgsnäsudden. Det ska innehålla 250 stugor, hotell med 200 bäddar, marina, fiskemöjligheter, restaurang m m. Man vill nyttja den fina natur som finns där. Jag var där för att tala om att länsstyrelsen vill bidra allt vi kan för att planerna ska gå att realisera på bästa sätt, men med hänsyn tagen till lagar och regelverk.

Viltförvaltning

Vi träffade vår Viltförvaltningsdelegationen för att samtala om såväl klövviltförvaltning som miniminivåer för vargar. Dessa miniminivåer fastställs för fem år i taget och nu var det dags. Frågan lyfts sedan vidare till samverkansrådet för mellersta förvaltningsområdet där vi också hann träffas i veckan. Det är ett komplicerat beslutsfattande då det slutligen är Naturvårdsverket som fastställer efter att såväl delegationen som samverkansrådet sagt sitt.

På landshövdingemötet i veckan mötte vi Gunnar Holmgren som är utredare för Tolkutredningen. Han funderar över om länsstyrelserna skulle kunna ha tillsyn över tolkförmedlingar då det är alltför oreglerat idag.

Efter ett ganska oklart valresultat vet vi inte hur länge regeringsbildningen dröjer. Men även om det är en övergångsregering är senaste datum för budgetavlämning den 15 november.

Sverigemiddag

Veckan avslutades med fredagsmys på Stockholm slott. Kungaparet inbjöd representanter för varje län till den årliga Sverigemiddagen. Från Örebro län deltog Ulrika och Christer Lundgren från Karlskoga samt Jessica och Claes Sannö från Ösjönäs i Tiveden. Det blev förstås en festlig kväll.

Fotografi, Ulrika och Christer Lundgren

Ulrika och Christer Lundgren

Fotografi. Klas och Jessica Sannö

Klas och Jessica Sannö

Kontakt