Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingemöte, livsmedel och firande av lång och trogen tjänst

Fotografi, landshövdingar

Under veckan som har gått har det varit landshövdingemöte och den regionala handlingsplanen för livsmedelsproduktion och innovation är klar. Det har också varit firande av Askersund och trogen tjänst i staten.

Nit o redlighet

När man arbetat 30 år i statens tjänst belönas man med medalj eller annan gåva för nit och redlighet.

Det är verkligen värt att uppmärksamma och i år var Raoul Hjärtström och Hans Ljungkvist som gjort strålande insatser med att på bästa sätt tjäna medborgarna utifrån sina respektive uppdrag. Hans har medverkat till att många naturreservat har kunnat bildas och Raoul till att många byggnader har kunnat kulturminnesmärkas.

Fotografri, nit och redlighet
Fotografi, man med hatt

Askersund 375 år

Drottning Kristina var generös med att ge stadsrättigheter till en mängd köpingar. Därför har såväl Nora som Lindesberg firat 375 år och nu var det Askersunds tur att bjuda på jubileumsprogram och tåget till alla ortsbor. Smeden med släggan står kvar på rådhusets tak som en påminnelse om järnbearbetning och tillverkning av spik som pågått i århundraden. Numera är hamnen och besöksnäringen en ny och viktig näring för Askersund som med sitt vackra läge i Vätterns skärgård kan erbjuda både båtfolket och landkrabbor en fin miljö. Askersundarnas nya vardagsrum Sjöängen bådar för att staden även fortsatt är en kulturmetropol där de etablerade jazzfestivalerna nu får sällskap av både opera och barnmusikal.

Fotografi, landshövdingar

Landshövdingemöte

Konstitutionsutskottet hade bett att få träffa landshövdingarna och ville veta såväl om våra läns styrkor och utmaningar, men också om hur statens styrning av länsstyrelserna ser ut.

På landshövdingemötet hade vi besök av justitieminister Morgan Johansson som betonade att för att det nya brottsförebyggande programmet ska få genomslag måste flera parter ta sitt ansvar. Polisen förstås med medborgarlöften i varje kommun, socialtjänsten, näringslivet med restauranger och hotell samt civilsamhället där farsor o morsor på stan har en väldigt stor betydelse.

Riksdagen har nu beslutat att det regionala utvecklingsansvaret flyttas över till regionerna i de sju fall där det ännu inte är gjort.

Beslut har också fattats om en ny gymnasielag för vissa ensamkommande. Den träder i kraft redan 1 juli och kommunerna har svårt att planera eftersom antalet i varje kommun är så osäkert.

Och så hade landshövdingarna ett miniseminarium inför den nya programperioden i EU och den gemensamma jordbrukspolitiken. Synpunkter från kommissionen, från svenska regeringen och från Jordbruksverket framfördes. Förhandlingarna i EU har börjat. Länsstyrelserna är angelägna om att ge sina inspel för att gå in i en ny period med enklare regelverk.

Skogsbranschen har tagit fram riktlinjer för hur man ska minimera brandrisken i samband med skogsarbete. De informerande oss om dessa.

Fokus på livsmedel

Så var då äntligen den regionala handlingsplanen för livsmedelsproduktion och innovation klar. Vi presenterade den för pressen tillsammans med regionen - ute på en gård förstås. Nu börjar arbetet med att omsätta ord till handling. Då först gör vi skillnad.

Handlingsplan för livsmedelskedjan i Örebro län

Internationella Gastronomiska akademin med deltagare från fem världsdelar besökte Stockholm, Örebro och Grythyttan under sitt Sverigebesök. På residenset avåts en lunch med recept från Kajsa Wargs kokbok som utkom 1755. Men råvarorna var nya och deltagarna var mycket förtjusta.

 

Fotografi, gastronomiska akademin på slottet

Kontakt