Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krisberedskapsvecka

Fotografi, elever i Kumlaby skog

Många aktiviteter har ägt rum i länet som alla handlar om att förbättra möjligheten att möta en kris.

I tisdags kom MSBs broschyr till alla hushåll "Om krisen eller kriget kommer". Den är full av handfasta råd om hur hushållen på bästa sätt förbereder sig för att klara en vecka utan el, utan vatten, utan internet och utan möjlighet till matlagning på vanligt sätt. Förhoppningsvis leder den till handling. Generellt är nog de som bor på landsbygden bättre rustade. Åtminstone var det min slutsats efter att mött många medborgare i Hällefors kommun. De högstadieungdomar från Kumlaby skola som hajkat i skogen kunde massor om hur man lagar mat på stormkök, hur man gräver en latrin och hur man stoppar en blödning.

Annika Nordgren Christiansen gjorde två föreläsningar, en för personalen på länsstyrelsen och en för kommun- och myndighetsrepresentanter. Det är bra att krisberedskapsveckan blivit en årligt återkommande möjlighet att lyfta information. Som regionalt ansvarig myndighet för att mesta möjliga händer denna vecka blir det en utmaning att få än större genomslag nästa år. Rom byggdes inte på en dag.

Möte med nya medarbetare

En gång i halvåret brukar jag bjuda in nya medarbetare. 18 kom denna gång och då var det ändå ett par som inte kunde. Det är fascinerande vilken förnyelse det är under ett år. För så är det ju - varje ny medarbetare innebär ett visst mått av förnyelse. Samtidigt är det viktigt att vi berättar vad det innebär att vara statlig tjänsteman; som att behandla alla lika, att agera rättssäkert men också med gott bemötande, god service, hög effektivitet eftersom vi lever av skattebetalarnas pengar osv.

Mötesambassadörer

31 personer hyllades på slottet med diplom och en lunch för att de personligen bidragit till att ta en konferens, ett konvent, ett årsmöte till Örebro under 2017. Det har genererat 8 000 besökare som spenderat 43 miljoner kronor på hotellnätter, mat och shopping. Det är ju så vi måste arbete. En bra konferensstad säljer inte sig själv hur fina anläggningar man än har och hur vacker staden än är.

Fotografi, personer som får diplom på slottet

Kompetensförsörjning för besöksnäringen

Nästan oavsett näringsgren anger företag idag att deras största problem är rekrytering och kompetensförsörjning. Vi har därför haft ett antal träffar på residenset med branschföreträdare och SKY. SKY står för Stiftelsen Yrkeshögskolan i Sverige. Den har sitt säte i vårt län. Man får ansöka hos Yrkeshögskolan nationellt om att få anordna utbildningar. För ansökan krävs att många företag bidrar med en avsiktsförklaring att de har behov av arbetskraft. Det är alltså ett ganska omständligt ansökningsförfarande. Men det nödvändiggör viktig kontakt med näringen som också är väldigt delaktiga i utformandet av utbildningarna. På vårt möte i veckan som gick deltog företag som Svenska Mässan från Göteborg. Vi har som enda utbildning i landet under några år haft en PCO-utbildning ( Professional Congress Organizer). Nya siffror visar att besöksnäringen fortsätter att öka. Plus 7,4 procent jämfört med förra året i vårt land.

Fotografi, Maria Larsson med människor framför Örebro slott

Folke Dahlberg

Har du hört talas om honom? För mig var det en ny bekantskap som blev mycket angenäm. Han var såväl författare av prosa och poesi som konstnär med en alldeles egen speciell prickteknik. Född i Askersund dit han återvände varje sommar och såväl Vättern som Tiveden blev allt viktigare för honom. En utställning invigdes i Sjöängens konsthall och tillika en strandpromenad med informationstavlor om honom. Han är en fantastisk konstnär, underskattad av sin samtid. Eller som någon uttryckte det - han saknade flyt. Med på invigningen var hans son och det hela arrangeras av Folke Dahlberg sällskapet som har 450 medlemmar.

Fotografi. Folke Dahlberg med konst
Fotografi, Sketches of Science

Björkborn Sketches of Science

Aldrig förr hade detta gäng damer besökt Örebro. Det är från början en amerikansk organisation för kvinnor över 50 år som bygger på vänskap och att göra positiva upplevelser tillsammans. De bär röda hattar och lila kläder när de träffas och väcker därmed vederbörlig uppmärksamhet. I Sverige finns avdelningar i flera svenska städer. Mina besökare kom från Jönköping. Och visst blir man glad bara av att titta på dessa färgstarka damer.

Kontakt