Risk för vattenbrist i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

En underbar dag
med kronprinsessan

Illustration, kollage med landshövdingen och kronprinssesan

Kronprinsessan önskade sig i 40-årspresent att få göra vandringar i varje svenskt landskap. Det är en underbar idé. Hon vill hjälpa till att visa upp svensk natur och hon vill ha sällskap av barn, personer med funktionsnedsättning, nyanlända, ja alla. Hon vill verkligen göra det som också ligger i vårt uppdrag - att se till att fler får se och kan nyttja det som är vår gemensamma tillgångar - allemansrätten, frisk luft, möjlighet att motionera.

I fredags var det dags för Närke. Och vilken dag det blev. Sommaren gjorde nästan entré och slösade solsken över oss hela dagen. Prinsessan var på ett strålande humör, talade med nästan alla varmt och generöst. Och just som hon önskat blev det ordentligt med fysisk aktivitet. Vi började på Sörön och kryssade fram mellan blåsippor och vitsippor. Daniel Gustafsson var guide och ledde oss också i en tyst övning där alla sinnen fick spetsas en stund i taget. I Kvismaren mötte vi förstås fåglar, bland annat en havsörn, men också skolbarn och nyanlända personer. Hopajola, Naturskyddsföreningen, Örebro Naturskola samt Närkes Ornitologiska förening tog hand om oss och skapade spännande aktiviteter. Vid Öby kulle hade ormarna ännu inte riktigt kommit igång. Men vi såg en stor vacker huggorm och ett par snokar. Lars Johansson från Hembygdsföreningen berättade och Natursnokarna delade ut medalj till Kronprinsessan för hennes artkunskap. Vi avslutade förmiddagen med ett besök vid "dansbanan" ett fågeltorn för rullstolsburna. Där deltog flera funktionshindersorganisationer.

Lunch intogs på Kävesta folkhögskola där musikklasserna mötte oss med vårsånger på skolgården. Efter lunch var det dags för Örebrocyklisterna att vägleda på en åtta kilometers färd mot Kvarntorpshögen. Olika underlag och med ganska högt tempo. kommunalrådet välkomnade och dagens avslutades med att ta sig upp för den 427 steg höga trappan. En kort rundtur bland konsten och avslut i det konstverk som kallas Arken. Kronprinsessan och hennes medföljande från hovet verkade mycket nöjda med dagen. Och det var vi också.

Det krävs ett stort mått av förberedelse för att genomföra en sådan här dag.
Kontakt med många föreningar, provgå och provcykla för att kunskap lägga tidsschema som faktiskt stämmer. Ragnhild Christiansen har koordinerat alltsammans på ett fantastiskt sätt, och Daniel var en perfekt naturguide, men många andra på Länsstyrelsen har också bidragit. Tack till er alla. Detta är teamwork på hög nivå!

Några andra saker har vi också hunnit med. Statssekreterare Anders Kessling från Arbetsmarknadsdepartementet besökte Integrationsrådet och hade mycket att berätta. Vi fick också ett bra samtal om utmaningar.

Fotografi, landshövding med praktikant på Ikea

Sedan for rådet vidare för att ta del av Ikeas erfarenheter av praktikplatser för nyanlända. Vi fick träffa flera av dem som vittnade om vad en tre månaders praktik kan betyda. Ikea har också den kloka policyn att fungerar det bra så erbjuds man sommarjobb och fungerar det bra erbjuds man anställning. Ett bra sätt att säkra kompetensförsörjning få till mångfalden som representeras av kundkretsen.

Fotografi, möte på residenset med elföretag

I torsdags samlades en rad elföretag i länet för att få info och skriva under på att de behöver få till en yrkeshögskoleutbildning i länet. Som så många andra branscher finner man inte den arbetskraft man behöver. Stiftelsen Yrkeshögskolan i Sverige kommer att gå in med en ansökan och vi hoppas förstås på att beviljas denna utbildning.

Kontakt