Aktuella vädervarningar i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Flera aktörer har skrivit på för ett mer jämställt Örebro län

Vuxen går med barn och håller i handen.

Foto: Scandinav

Flera aktörer i Örebro län har nu anslutit sig till den regionala strategin Ett jämställt Örebro län 2024–2027. Bland dem finns Ljusnarsbergs kommun, Karlskoga kommun och Örebro universitet – som alla tar steg framåt för att jämställdheten.

Genom att ansluta sig till strategin förbinder sig organisationen att arbeta aktivt med jämställdhet inom sin verksamhet.

– Att ansluta sig är att ta ställning för ett mer jämställt samhälle. Det innebär att integrera arbetet med en eller flera jämställdhetsutmaningar i ordinarie verksamhet. Det kan handla om att utveckla befintligt arbete eller starta något helt nytt, säger Matilda Gustavsson, särskilt sakkunnig i jämställdhet, Länsstyrelsen.

Tre exempel på jämställdhetsarbete i Örebro län

Ljusnarsbergs kommun – integrerar jämställdhet i sin styrmodell

Ljusnarsbergs kommun var den första kommunen i länet att ansluta sig och har ett tydligt mål: att integrera jämställdhet i kommunens styrmodell.

– Det är viktigt att vi som kommun är med och bidrar till ett jämställt samhälle. Jämställdhetsarbetet är grundläggande för ett demokratiskt samhälle. Precis som demokratin måste vi ständigt arbeta med jämställdhet – annars riskerar det att försvagas, säger Mikael Pukkinen, kommunchef Ljusnarsberg kommun.

Karlskoga kommun – fokuserar på civil beredskap

Med en stark försvarsindustri i kommunen vill Karlskoga kommun rikta särskilt fokus på jämställdhetsintegrering inom civil beredskap.

– Civil beredskap ligger högt upp på kommunens agenda. Vi ser det som både viktigt och utmanande att säkerställa att jämställdhet genomsyrar även detta arbete. Det är också ett arbete som kommer att kräva samverkan med andra aktörer i samhället, inte minst civilsamhälle och näringsliv, säger Anette Jonson, kanslichef Karlskoga kommun.

Örebro universitet – sprider kunskap och driver samverkan

Örebro universitet arbetar med jämställdhet genom att erbjuda utbildningar och kunskapshöjande insatser till personal, studenter och allmänhet.

– Örebro universitet vill vara en bidragande kraft till det nationella arbetet med jämställdhet. Genom vår anslutning till länsstrategin kan vi också ta emot och förmedla kunskap inom Örebro län, berättar Elin Weiss, verksamhetsutvecklare för lika villkor och jämställdhet, Örebro universitet.

Länsstyrelsen ger råd och stöd längs vägen

Länsstyrelsen i Örebro län stöttar anslutna aktörer med processtöd, utbildningar och möjligheter till samverkan i olika nätverk.

– Vår förhoppning är att fler aktörer ska välja att ansluta sig till länsstrategin. För tillsammans kan vi stötta varandra och ta steg framåt för att skapa lika villkor för kvinnor och män i Örebro län, säger Matilda Gustavsson, särskilt sakkunnig i jämställdhet, Länsstyrelsen.

Vill din organisation vara med?

Alla kommuner, regionen, civilsamhället och näringslivet i länet har möjlighet att ansluta sig till strategin Ett jämställt Örebro län 2024–2027.

Läs mer om hur ni ansluter er på Länsstyrelsens webbplats:

Anslut till ett jämställt Örebro län Länk till annan webbplats.

Anslutna till Ett jämställt Örebro län

Kommuner:

  • Karlskoga kommun
  • Ljusnarsberg kommun
  • Nora kommun

Andra aktörer:

  • Fackförbundet LO
  • Länsstyrelsen i Örebro län
  • Region Örebro län
  • Vårdförbundet Örebro
  • Örebro rättighetscenter
  • Örebro universitet

Flera aktörer är på gång att ansluta sig.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss