Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Analys av framtidens klimat

Översvämmad väg

Översvämning vid Ervalla, Örebro kommun, 2022, foto Norconsult.

Länsstyrelsen publicerar nu en klimat- och sårbarhetsanalys som belyser de scenarier och risker ett varmare klimat kan medföra. Analysen är tänkt att stödja kommuner och andra samhällsaktörer i arbetet med att planera för och anpassa sig till ett förändrat klimat.

De globala medeltemperaturerna stiger och extremväder blir allt vanligare. Även Örebro län har påverkats – med översvämningar och perioder av extremvärme. Ett varmare klimat innebär nya utmaningar och därför behöver vi redan idag planera för ett förändrat klimat.

Klimat- och sårbarhetsanalysen är tänkt att fungera som ett stöd i kommuners och andra aktörers samhällsplanering. I den planeringen behöver vi säkerställa ett robust samhälle, där samhällsviktig verksamhet fungerar även vid extrema väderhändelser, säger Karin Thedéen, klimatanpassningssamordnare, Länsstyrelsen.

Klimatanpassning handlar om att förbereda samhället för följderna av klimatförändringen. Ett exempel kan vara att öka andelen gröna ytor i städer, med skuggande träd och gräsytor, som kan ta om hand stora regnmängder bättre än hårdgjorda ytor som asfalt.

Scenarios om framtidens klimat

Klimat- och sårbarhetsanalysen beskriver hur Örebro län påverkas av klimatförändringarna, vilka klimatutmaningar som finns och vilka anpassningar som behöver göras. Analysen bygger på SMHI:s klimatscenarier, som visar hur klimatet i länet kan förändras under kommande decennier. I Örebro län kan vi bland annat förvänta oss fler skyfall, högre temperaturer och höga flöden i vattendrag.

Fler skyfall och perioder av höga temperaturer kan påverka livsmedelsproduktionen. Lantbrukare behöver vara beredda på att både kunna hålla kvar vatten i landskapet för perioder av torka, och kunna leda bort vatten vid stora regnmängder. Något många lantbrukare redan behövt hantera, i samband med den varma sommaren 2018 och vid skyfallen 2023, säger Karin Thedéen.

Åtgärder för att hantera extremväder på en plats kan påverka platser längre ner i vattensystemet. Det är därför viktigt att det finns en samverkan mellan berörda parter och att det finns en helhetssyn på både problem och lösningar.

Länets arbete med klimatanpassning

Kommunerna har en central roll i arbete med klimatanpassning och länets kommuner har kommit olika långt i arbetet med klimatanpassning. Det finns en stor medvetenhet hos kommunerna men inte alltid resurser att utföra det som behövs.

Länsstyrelsen stödjer länets kommuner genom att ta fram planeringsunderlag, göra kunskapshöjande insatser och har en löpande dialog med kommunerna.

Till klimat- och sårbarhetsanalysen finns digitala kartunderlag med klimatrisker som översvämning och skred, tillgängliga via Länsstyrelsens webbplats. Det finns också en handlingsplan för Länsstyrelsens arbete med klimatanpassning.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss