Risk för skogsbrand i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets industriminne går till länet och Frövifors pappersbruksmuseum

Tegelbyggnad och grusgång

Frövifors pappersbruksmuseum i Lindesbergs kommun får utmärkelsen Årets industriminne. Pappersbruket är en kulturmiljö där man på ett framgångsrikt sätt vårdar och berättar om länets kulturarv.

Frövifors pappersbruk utgör också ett gott exempel på hur samarbete lokalt, regionalt och nationellt kan möjliggöra satsningar på våra kulturmiljöer, både i länet och runt om i Sverige. Regionalt har Länsstyrelsen varit med i dialogen om hur Frövifors kan utvecklas som kulturmiljö. Vi har också kunnat ge bidrag för att rusta upp pappersbruket, nu senast genom nytt tak över utställningslokal och arkiv.

Utmärkelsen delas ut fredagen den 8 september av Svenska industriminnesföreningen. Jonas Jansson, länsantikvarie och enhetschef på Länsstyrelsen, ska hålla tal vid prisutdelningen:

– Ett av de nationella målen för kulturmiljöarbetet är att vi ska bevara, använda och utveckla våra kulturmiljöer. Frövifors pappersbruksmuseum är ett bra exempel på just det. Här har man på allvar lyckats utveckla kulturmiljön. Frövifors är därför på många sätt ett föredöme, som kan inspirera i arbetet med länets kulturmiljöer.

Länsstyrelsen har ett uppdrag att främja länets kulturmiljöarbete för att kulturhistoriskt viktiga byggnader och miljöer ska bevaras för framtiden och göras mer tillgängliga och användbara för alla.

Vill du veta mer om kulturmiljöbidrag?

Av Länsstyrelsen kan du som vårdar en kulturmiljö söka om bidrag för att bevara miljön för framtiden eller göra den mer tillgänglig och användbar. Hör av dig om du vill veta mer eller läs mer och ansök här på webbplatsen:

Bidrag till kulturhistoriska miljöer

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss