Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Undantagsregler för djur från Ukraina tas bort den 1 september

 

Djur

Från och med den 1 september 2023 gäller inte längre undantagsreglerna för hundar, katter och illrar som kommer med sina ägare som flytt från Ukraina. Då återgår Sverige till ordinarie regler för införande. Det innebär att djur som inte uppfyller kraven för att få komma in i landet avvisas vid den svenska gränsen eller i värsta fall kan avlivas

Sverige har införselregler för att förhindra att vi får in vissa sjukdomar, till exempel rabies. Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både människor och djur. Till och med den 31 augusti 2023 gäller de undantagsregler som infördes för drygt ett år sedan. Det innebär att Jordbruksverket bedömer från fall till fall vilka åtgärder som är nödvändiga.

Vad ska den som har med sig ett djur från Ukraina göra?

För att ett djur som redan vistas i Sverige ska omfattas av undantagsreglerna behöver du ta det till en veterinär senast den 31 augusti. Om du redan har besökt en veterinär med djuret eller om du har fått ett skriftligt beslut från Jordbruksverket där det står vad du behöver göra behöver du inte ta det till veterinär igen.

Vad sker med djur som inte har tillräcklig införseldokumentation?

Från och med 1 september 2023 kommer djur som inte har tillräcklig införseldokumentation att avvisas eller avlivas vid gräns om det inte är möjligt att återvända med djuret. Även djur som redan är i landet men inte har kontrollerats av veterinär före den första september kan komma att avlivas.

Den gällande undantagsregeln har uppfyllt syftet att skydda landet mot framför allt rabies samtidigt som den möjliggjort för flyktingar från Ukraina att snabbt komma till Sverige. Återgången till de ordinarie EU-kraven för införsel av sällskapsdjur syftar till att upprätthålla det goda smittskyddsläget i Sverige.

Vad är rabies?

Rabies är en dödlig sjukdom som kan drabba både djur och människor. Rabies smittar genom att infekterad saliv överförs till djur eller människa genom bett eller om djuret slickar dig där du har ett hudsår. Smitta kan även ske via slemhinnor, exempelvis ögon och mun. Ett djur kan smitta ett annat djur eller en människa med rabies trots att det verkar friskt och beter sig som vanligt. Det kan ta flera månader innan ett djur som blivit smittat av rabies visar symtom.

Kontakt

Victoria Holmgren

Presskommunikatör

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss