Höga flöden i Örebro länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vargjakten avlyst i jaktområde Ölen

Licensjakten i jaktområdet Ölen är nu avlyst eftersom Länsstyrelsen bedömer att de vargar som varit stationära i området har fällts. För att skydda genetiskt viktiga vargar i närliggande revir avlyses jakten.

Det är tre vargar som har fällts under licensjakten i jaktområdet. Länsstyrelsen har under pågående inventering kunnat kvalitetssäkra att tre stationära vargar funnits i det beslutade jaktområdet. Efter att de tre vargarna fällts saknas nya spår i jaktområdet, vilket tydet att det är just dessa vargar som fällts. Eftersom reviret Vargavidderna ligger i närheten av jaktområdet finns en risk att vargar därifrån vandrar in i området. I reviret Vargavidderna finns genetiskt viktiga vargar. Länsstyrelsen avlyser därför jakten.

­–Vi behöver få in mer information om status i området och prioriterar inventeringsarbetet till det aktuella området nu. Läget är ovisst på grund av bristande möjligheter att spåra. Skulle det visa sig att vargar från det utpekade jaktreviret uppehåller sig i området och det kan bekräftas genom DNA finns möjlighet att jakten kan återupptas, säger Lena Jörgensen, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Den 22 september 2022 beslutade Länsstyrelsen om licensjakt efter varg i reviret Ölen i sydvästra delen av länet. Beslutet omfattade jakt efter 6 vargar. Som grund till beslutet låg kunskap om vargreviren inhämtad under föregående års (2021/2022) inventering. Enligt den inventering som genomfördes då fanns det en familjegrupp i området.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Östra Bangatan 11

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss