Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Närke har en ny landskapsmåltid!

Med Hjälmargösen som landskapsrätt i nästan tre decennier är det hög tid för en uppdatering. På uppdrag av tre svenska matakademier och med hjälp av såväl lokala måltidsexperter och hantverkare som ditt värdefulla engagemang som medborgare, har vi nu tagit fram en komplett måltid som ska representera vårt fantastiska landskap. Låt oss presentera: Närkes nya landskapsmåltid!

Det här är Närkes nya landskapsmåltid

Närkes nya landskapsmåltid innebär inte bara en ny rätt, utan en komplett upplevelse med såväl förrätt, varmrätt och efterrätt, som dryck och dukning. Vårt mål var att ta fram en representativ, "närkingsk" måltid som stimulerar alla sinnen och framhäver vårt landskaps värde för landets matkultur.

Fördrink

Gibson med picklad lök och en kryddig blank enbärsinfusion med karintorpstomat, framtagna av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Förrätt

Fisksoppa med hjälmargös och morot.

Fisksoppa med hjälmargös och morot. Komponerad och tillagad av Roger Hjelm från Sjökrogen Katrinelund och Davide Lindqvist från Krogen som inte finns.

Serveras på keramik tillverkat av Susanne Ivarsson från Käramik Av SI.

Som dryck serveras Örebro Bitter och en sval nypondryck med en hint av morot, framtagna av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Varmrätt

Vild skomakarlåda med dovhjortssadel, rökt hjortkorv, potatispuré, tranbärssky och frasigt rotfruktsströssel

Vild skomakarlåda med dovhjortssadel, rökt hjortkorv, potatispuré, tranbärssky och frasigt rotfruktsströssel. Komponerad och tillagad av Anders Johnsson från CV-köket och Joe Devine från Boo Natur.

Serveras på keramik tillverkat av Camilla Pahlstad från Millas keramik.

Som dryck serveras ljummet Oolong-te, smaksatt med klarad svampbuljong, framtagen av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Dessert

Närkingsk crème brûlée med "hasselnötella", gulvivehonung och nötkex.

Närkingsk crème brûlée med "hasselnötella", gullvivehonung och nötkex. Komponerad och tillagad av Niklas Edgren från Egastronomi och Lena Karlsson från Sött och salt.

Serveras i en skål tillverkad av Camilla Pahlstad från Millas keramik.

Som dryck serveras Grythyttan Hjortron och hjortronjos med äpple, honung och hibiskus, framtagen av Henric Scander från Restaurang- och hotellhögskolan.

Dukning

Tallrikar, glas, bestick och duk.

Dricksglas med flytande former av glasblåsare Nina Christensen.

Bordstabletter i grovt linneliknande tyg med tryck av ax; ett mönster som tryckts med ett 200 år gammalt mönster från Stora Mellösa hembygdsgård. Lilla textiltryckeriet i Kumla har tryckt tyget.

Rustika stålbestick med detaljer och mässinginlägg i form av ax, av smeden Fredrik Spåre.

Keramik av Susanne Ivarsson från Käramik Av SI och Camilla Pahlstad från Millas keramik.

Om uppdraget

Nästa år blir Stockholm utnämnd till Europas mathuvudstad. I samband med händelsen kommer samtliga länsstyrelser att presentera varsin, ny måltid som representerar respektive landskap. Uppdraget kommer från de tre matakademierna Gastronmiska Akademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien och Måltidsakademien, och syftar till att lyfta Sveriges måltidskultur från jord till bord.

Den officiella premiären av måltiderna sker i maj 2023, i samband med Stockholms utmärkelse. Men redan nu är Närkes landskapsmåltid färdig, och vi har idag haft smygpremiär där press och vår ledningsgrupp fått smaka av. Nästa vecka kommer vi att presentera måltiden för uppdragskommittén.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss