Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Krisberedskapsveckan 2022 – tema mat

Bild tagen ovanifrån. På bilden syns pasta i en kastrull. Runt om kastrullen ligger andra ingredienser så som gul lök, kryddor och vatten.

Vad gör du när maten tar slut på hyllorna i butiken? Vecka 39 anordnas Krisberedskapsveckan av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Veckan genomförs tillsammans med kommuner myndigheter och andra frivilliga organisationer.

Krisberedskapsveckan är en årligt återkommande vecka som ska öka allmänhetens motståndskraft för samhällsstörningar, kriser och i värsta fall krig.

Varför temat mat?

Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge med energikris och skenande matpriser liksom klimatförändringar, pandemin och förra årets it-attack mot en större butikskedja har gjort att allt fler i samhället har ökat sitt intresse för hemberedskap. Mat är väsentligt för människors vardag och för ett fungerande samhälle. Därför är årets tema mat.

Det händer i länet

Under veckan sker flera olika aktiviteter runt om i länet. Till exempel så kommer Hallsbergs kommun tillsammans med ABF anordna föreläsningar om ”prepping”. I Karlskoga kommer du under onsdagen på torget att få se vad som bör finnas med i en krisryggsäck. I Nora kommer du att kunna besöka en krishörna på biblioteket och gå en tipspromenad. För mer information om vad som händer i din kommun kolla på kommunens webbplats.

På lördag den 1 oktober kl. 10–16 finns Länsstyrelsen på Stortorget i Örebro tillsammans med flera andra aktörer för att prata om mat i kristider och om hem- och krisberedskap. Det visas också upp en terrängbil 13, en Personbil 8 (PB8), en bandvagn och en brandbil. På plats är bland annat Bilkåren, Lottakåren Nerikes brandkår, Örebro kommuns kris- och beredskapssamordnare och Tekniska förvaltning, Frivilliga automobilkårens riksförbund, Frivilliga radioorganisationen, Röda korset, Svenska brukshundsklubben och Civilförsvarsförbundet.

Kontakt