Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fågelparadis och ny vandringsled invigs

Utsikt över Vibysjön från Lundby äng. Foto: Michael Andersson

Utsikt över Vibysjön från Lundby äng. Foto: Michael Andersson

På lördag inviger landshövdingen naturreservatet Lundby äng, ett spännande lövskogsområde och fågelparadis invid Vibysjön i Hallsbergs kommun. Då invigs också den en mil långa Vibyleden runt sjön.

– Lundby äng. Det känns som om Evert Taube var just här när han skrev sin sista visa Änglamark, säger landshövding Maria Larsson. Med reservatsbildningen har vi tagit hand om önskningarna i versraden, låt dem få leva, de är ju så sköna…
– Och med Vibyleden är det en parad av friluftsliv, natur, levande landsbygd och folkhälsa. Vilken lördag det blir i Viby!

Lundby äng är ett fågelparadis längs med den västra sidan av Vibysjön. Här rastar så här års sångsvan, gäss, änder, vipor, lärkor och vadare, medan rördrom, fiskgjuse, gråhäger och knölsvan häckar vid sjön. Så glöm inte kikaren! Här möts besökaren också av gamla grova lövträd och på sikt kommer betesdjur i reservatet bidra till att skapa värdefulla livsmiljöer för många arter.

På lördag inviger landshövding Maria Larsson det nya naturreservatet Lundby äng och Vibyleden som löper genom reservatet och runt Vibysjön. Följ med på en guidad vandring, där flera av rastplatserna är bemannade med fikaförsäljning.

Dagen arrangeras av Länsstyrelsen i Örebro län och föreningen Vibybygden Länk till annan webbplats..

Välkommen till invigningen på lördag!

Tid: 9.45–16.00 lördag den 7 maj

Plats: Naturreservat Lundby äng, längs med Vibysjöns västra sida. Lundby äng nås från E20 vid Vretstorp. Tag av från motorvägen på utfart 104 och sväng norrut mot Fjugesta. Parkeringsplatser finns utmärkta. Observera att det inte är tillåtet att parkera längs med landsvägen.

Program och vägbeskrivning (pdf) Länk till annan webbplats.

Kontakt