Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Pressinbjudan: Nu införs
GVI-strategin i Örebro för att minska det grova och dödliga våldet

Illustration, nyheter och press

Örebro kommun, Polismyndigheten, Kriminalvården och Länsstyrelsen bjuder in till en pressträff om GVI-strategin som nu implementeras i Örebro. Gruppvåldsintervention (GVI) är en strategi för att stävja utvecklingen av grovt och dödligt våld kopplat till kriminella grupper. Målet med strategin är att öka tryggheten för allmänheten, speciellt i våldsutsatta områden samt ge stöd till den som vill lämna ett kriminellt liv.

En del i GVI strategin är direkt kommunikation med identifierade våldsamma grupper och individer. Direkt kommunikation sker genom interventioner, både i grupp och enskilt. De våldsdrivande grupperna informeras om att samhällets gemensamma resurser kommer att riktas mot den mest våldsdrivande gruppen och de som vill få hjälp att lämna det kriminella livet kommer att få stöd. Strategin i sig är ett långsiktigt arbete och tidigare erfarenheter från andra städer där den har införts visar bland annat att antalet skjutningar minskade efter implementeringen av GVI-strategin.

I samband med den officiella starten av GVI i Örebro bjuds media in för att få ta del av information om vad GVI är, vilka aktörer som deltar och hur arbetet kommer att se ut framöver. I samband med pressträffen finns det möjlighet att ställa frågor till David Kennedy, professor i straffrätt vid John Jay College of Criminal Justice i New York, som är den som utvecklade GVI strategin i 90-talets Boston.

Medverkar vid pressträffen gör: David Kennedy, professor i straffrätt vid John Jay College of Criminal Justice i New York. Utöver det medverkar också landshövding Maria Larsson, Elisabeth Anestad polisområdeschef polisområde Örebro, Marie Brorson (S) kommunalråd Örebro kommun och från Kriminalvården Mattias Hedengren frivårdschef, Frivården i Örebro -och Karlstad.

Kontakt