Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

160 barn, 40 kvinnor och två äldre personer från Ukraina togs emot i Örebro och Karlskoga

Under torsdagen fick Örebro kommun ett telefonsamtal från en busschaufför:
– Vi är fyra bussar med 202 ukrainare som behöver någonstans att bo. Vi styr mot Örebro.

Länsstyrelsen startade omedelbart samordningen för att ordna mottagning och akutboende och tillsammans med Örebro och Karlskoga kommuner ordnade Migrationsverket tillfälligt boende. De två kommunerna tog emot ungefär lika många.

Personal från Migrationsverket i Örebro var på plats och hjälpte tillsammans med kommunernas socialtjänster. Region Örebro län informerades också i den händelse det behövdes vård för de ankommande.

– Jag är imponerad av såväl Migrationsverkets som Örebro och Karlskoga kommuners effektiva och snabba arbetsinsats och engagemang, säger länsråd Anna Olofsson som ansvarade för samordningen. Det är samarbete över organisationsgränser när det är som bäst.

Flyktingarna kunde komma in i Sverige i enlighet med det så kallade massflyktsdirektivet som aktiverades av EU förra veckan. Direktivet möjliggör att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsstater.

Av de 202 ankommande i de fyra bussarna från Ukraina var det 160 barn, 40 kvinnor och två äldre personer.

Migrationsverket i Örebro kommer att starta registreringen enligt massflyktsdirektivet nästa vecka. Länsstyrelsen är samordnande krismyndighet i länet och samordnar mottagandet mellan kommuner och Migrationsverket.

Länsstyrelsen fick under torsdagen också ett nytt regeringsuppdrag för att inventera tillgången av lediga lokaler för flyktingmottagande i länets alla tolv kommuner. Detta arbete har redan påbörjats.

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss