Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rösta fram råvaror för Närkes landskapsrätt

Närkes landskapsrätt ska tas fram. Eller rättare en hel måltid för Närke ska tas fram med förrätt, varmrätt och dessert. Du har möjlighet att tycka till om vilka råvaror landskapsrätten ska innehålla.

Eftersom Närke är ett landskap som inte ingår i något annat län har Örebro län fått ansvar att ta fram just Närkes landskapsrätt. När råvarorna röstats fram kommer sex kockar att ta fram en förrätt, varmrätt och dessert. Rätten och presentationen ska spegla landskapet Närke och vara en festlig och folklig rätt som kan tillagas i "var mans kök". 

Förfrågan om att ta fram landskapsrätter har gått ut till alla landshövdingar i Sverige. Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och lantbruksakademien är initiativtagare.

Rösta fram råvaror senast 20 mars

Vi vill ha din hjälp att rösta fram vilka råvaror som är karaktäristiska för landskapet Närke och därmed borde ingå i landskapsrätten. Det kan vara moderna ingredienser, speciella för Närke eller ingredienser som var vanliga förr. De kan också på något sätt spegla landskapets historia eller olika naturtyper.

I enkäten finner du några förslag, men du kan också bidra med egna inspel.

Rösta fram råvaror för Närkes landskapsrätt Länk till annan webbplats.

Du har möjlighet att rösta fram till och med den 20 mars.

Kontakt

Landshövding

Lena Rådström Baastad

Besöksadress

Stortorget 22

Postadress

701 86 Örebro

Organisationsnummer

202100-2403

Följ oss