Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Kronprinsessparets besök i Örebro onsdag 6 oktober

Kronprinsessparet välkomnas på Örebro slott av Landshövding Maria Larsson.

Kronprinsessparet välkomnas på Örebro slott av Landshövding Maria Larsson.

Dagen inleddes med att Landshövding Maria Larsson tog emot Kronprinsessan och Prins Daniel vid Örebro slott. Därefter följde ett frukostsamtal som inleddes med välkomstord från Landshövdingen och Länsråd Anna Olofsson.

Kronprinsessan skriver i gästboken. Prins Daniel och Landshövding Maria Larsson står bakom.

Kronprinsessparet välkomnas på Örebro slott av Landshövding Maria Larsson.

Medverkade vid frukosten gjorde bland annat företagare från länet samt representanter från Region Örebro län. Under frukosten fick Kronprinsessparet också lyssna på när länsstyrelsen gav en lägesbild och berättade om arbetet under pandemin och om den krisorganisation där 70 medarbetare på länsstyrelsen varit involverade för att omhänderta 20 nya regeringsuppdrag och för att ta fram lägesbilder. En annan viktig del i arbete har också varit samverkan med olika aktörer i länet som regionen, kommuner, näringsliv och civilsamhälle. 

Kronprinsessparet och övriga medverkande fick också höra om de tillsyner kring pandemin som gjorts (cirka 2 000 fysiska och 200 digitala), om vaccinationsuppdraget där vi stöttar regionen i deras arbete med att få medborgarna att vaccinera sig samt om övrigt kommunikationsarbete. Under frukosten visades också en av filmerna som ingår i kampanjen #sjukatider där 11 ungdomar berättar om hur pandemin har påverkat deras liv.

Förvånade patienter vid vaccinationscentralen Boglundsängen Vivalla

Ett och annat ögonbryn höjdes bland dem som kommit till centralen i Vivalla, för vaccination, då Kronprinsessparet och ett helt mediauppbåd under förmiddagen klev in där.

En av dem som var på plats var Israa El-Ainain som bara några timmar före hon skulle ta sin andra vaccinationsdos fått reda på att den skulle ske under övervakning av Kronprinsessan och Prins Daniel. Under tiden hon vaccinerades småpratade de med varandra och allt löpte på väl. Utöver det berättade Region Örebro län bland annat om hur de nått ut med information om vaccinationen till utsatta grupper, om hälsoinformatörernas arbete och om regionens lådor för egenprovtagning.

Kronprinsessparet och Landshövding Maria Larsson vid vaccinationscentralen Boglundsängen Vivalla

Kronprinsessparet och Landshövding Maria Larsson vid vaccinationscentralen Boglundsängen Vivalla

Lunchtema – kultur och idrott

Örebro Hockeys vd Mikael Johansson samt lagkapten Stefan Warg och huvudtränare Niklas Eriksson berättade om de utmaningar laget tampats med under pandemin. Det har inneburit allt från minskade publikintäkter till att de var tvungna att dela upp omklädningsrummet i olika zoner för att kunna hålla avstånd och inte vara för många samtidigt.

Därefter var det dags för lunchsamtal då aktörer från länet berättade lite kort om sina erfarenheter och lyfte fram kreativa lösningar som de tog fram för att hålla verksamheterna igång. Gemensam nämnare för gästerna vid lunchen var idrotts- och kulturföreträdare. 

Kronprinsessparet och Landshövding Maria Larsson lyssnar på Örebro Hockeys erfarenheter av pandemin.

Kronprinsessparet och Landshövding Maria Larsson lyssnar på Örebro Hockeys erfarenheter av pandemin.

Stadsmissionen ligger Kronprinsessan varmt om hjärtat

Ett givet besök för Kronprinsessparet var Örebros Stadsmission där Kronprinsessparet fick träffa direktor Fredrik Karlsson och verksamhetschefen Elin Gert. De berättade om verksamheten, hur den har påverkats av pandemin men framförallt hur den har påverkat Stadsmissionens gäster.

I Örebro finns sedan en tid tillbaka Matcentralen som är ett samarbete med ett antal av Örebros mataffärer. De tillvara tar matsvinn från butikerna som sedan delas ut i forma av matkassar. Till Matcentralen kommer personer som temporärt hamnat mellan stolarna. Elin Gert visade Matcentralen och berättade hur deras koncept fungerar.

I samband med besöket fick Kronprinsessparet också information om Porten som är en öppen dagverksamhet för människor som är hemlösa och/eller missbrukare. Under pandemin har Porten haft lite andra målgrupper än vanligt med fler unga som har sökt sig till verksamheten. Kronprinsessparet hade ett privat samtal med en av dem som fått hjälp av Porten under pandemin.

Stadsmissionens arbete ligger Kronprinsessan varmt om hjärtat. Här på ett besök vid Matcentralen.

Stadsmissionens arbete ligger Kronprinsessan varmt om hjärtat. Här på ett besök vid Matcentralen.

Elever på Tullängsgymnasiet om utmaningarna med distansundervisning

Dagens sista stopp var ett besök vid Tullängsgymnasiet där Kronprinsessparet mötte elever som under pandemin mött olika utmaningar med att enbart studera på distans. Något som blev extra påtagligt för de elever som går Fordon, Bygg, - och Teknikprogrammet. Eleverna var glada att återigen få vara i skolan och Kronprinsessparet lyssnade intresserat på deras erfarenheter av pandemin samt skämtade om att det kanske inte bara var att skruva isär familjens bil för att lära sig att mecka eller för den delen träna på att spackla på väggarna hemma.

Elever på Fordonsprogrammet visar Kronprinsessparet vad de arbetar med.

Elever på Fordonsprogrammet visar Kronprinsessparet vad de arbetar med.

Med det började dagen att rundas av och Landshövding Maria Larsson överräckte gåvor till Kronprinsessparet i form av delikatesser från länet samt boken Härifrån, skriven av årets Eko-kock Anders Johnsson.

Vi på Länsstyrelsen i Örebro län är mycket glada att kunna välkomna Kronprinsessparet till vårt län. Under besöket fick paret ta del av viktiga insatser som gjorts i länet på grund av pandemin, alltifrån krishantering till hur människor fått sin vardag förändrad. Jag vill rikta ett stort tack till alla som gjorde besöket till en givande och intressant dag, säger Landshövding Maria Larsson.

Kontakt