Aktuella varningsmeddelanden i Örebro länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Örebro län firar 100 år av demokrati

I år är det hundra år sedan vi fick allmän och lika rösträtt i Sverige. Det firar vi lite extra i länet med en demokrativecka, den 20–24 september. Under veckan kommer Demokratistugan till Stortorget i Örebro och runt om i länet ordnas aktiviteter för att uppmärksamma och hylla demokratin.

Demokratistugan är ett mobilt kunskapscenter som är på turné runt om i Sverige. När stugan lastas av i Örebro är det Länsstyrelsen i Örebro län som står värd för att stugan fylls med innehåll. Här kommer besökare kunna lära sig mer om demokrati genom interaktiva aktiviteter. Besökaren bjuds också in till samtal med gäster såsom polisen, jämställdhetsexperter och EU-ministern.

Förutom Demokratistugan anordnas en hel del aktiviteter digitalt och på olika platser i länet. Bland annat finns möjlighet att tre dagar i rad öka kunskapen under demokratifrukostar. Det finns också möjlighet att pyssla ihop ett litet demonstrationståg, delta i demokratibokklubb, gå tipspromenad eller ta del av utställning på några av länets bibliotek.

Några av veckans höjdpunkter

Invigning av Demokratistugan måndagen den 20 september kl. 12.45

Landshövding Maria Larsson håller ett invigningstal och media bjuds in för intervju och för att få en visning av Demokratistugan. Strax efter invigningen kommer några av Örebro kommuns politiker till stugan.

Besök av demokratiambassadören Peter Örn i Demokratistugan, onsdagen den 22 september kl. 13.30

Peter Örn kommer på besök för att hålla tal och samtala med ungdomar i Örebro om demokrati, deltagande och inflytande. Peter Örn är demokratiambassadör och ordförande för i kommittén Demokratin 100 år som tagit fram Demokratistugan. Efter Peter Örns tal finns möjlighet till intervju och samtal.

Filmvisning #Sjukatider i Kulturkvarteret, torsdagen den 23 september kl. 14

Alla har rätt att göra sin röst hörd i en demokrati. Men hur har unga kommit till tals och hur har deras situation sett ut under pandemin? Tillsammans med länets kommuner och RF-SISU Örebro län har Länsstyrelsen tagit fram filmer där unga vuxna berättar hur livet varit sedan utbrottet av covid-19. Nu bjuder de medverkande i kampanjen #Sjukatider in till filmvisning. Se filmerna och möt några av de medverkande.

Besök av EU-ministern i Demokratistugan, fredagen den 24 september kl. 9

Elever från Rudbecksgymnasiet och Karolinska gymnasiet kommer till Demokratistugan för att ställa frågor till EU-minister Hans Dahlgren om Europas framtid.

Initiativet till att fira demokratin 100 år kommer från regeringen och Kommittén 100 år med syftet att verka för en levande och uthållig demokrati för framtiden. Länsstyrelsen ordnar Demokrativeckan och Demokratisugan i samarbete tillsammans med representanter från Region Örebro län, Örebro universitet, Örebro kommun och Örebro föreningsråd. Utöver det ordnar olika kommuner och flertalet andra aktörer aktiviteter under veckan.

Kontakt